img

Semester Zadar

/
6948 Views

zadar_var_appartment Semester ZadarI år beslutade vi att tillbringa vår påsk semester i södra Dalmatiens stad Zadar, där vi hade 4 relaxerade dagar. Vi bodde privat i Lindas och Marios lägenhet i Zadar.

För de som inte känner till så väl Zadar kommer jag att beskriva staden lite.

Strategiskt ligger Zadar bra skyddad bakom ön Ugljan. Efter att Liburnian stammar grundade Zadar år 900 FK, har Zadar varit viktig kontroll stad där många härskare har byts ut i 3000 år gammal historia. Zadar liksom många andra Kroatiska städer var också under kontroll av Romare riket, Bysantin riket, Venetians rike, Ottomans rike, Kroatiens kungarike, Österrike- Ungerskt rike, Italien som höll staden ända till slutet av andra världs krig, därefter Zadar blev del av den Jugoslaviska republiken.

Genom åren ändrades många härskar, och staden har genomgått ett antal attacker, den senaste var under de sista inlands krig (många kallar också Balkan kriget) då staden var bombad, från positionerna just utanför staden av det Jugoslaviska folkets arme (JNA). Bomberna förstörde en del av de historiska byggnaderna i centrum av staden. Staden frigjordes 1993 av den Kroatiska armen.

Nu har mer eller mindre hela staden renoverats och ombyggts så de flesta turisterna som kommer hit har kanske svårt att tro att bara 20 år tillbaka var denna stad i krig. Samma situation kan ni se hos de flesta Kroatiska kust städerna, en av de bästa exempel är Dubrovnik.

Men om ni bara åker ca 10-15 km från Zadar till inlandet mot (Maslina)Maslinica kommer du se skyltar där det står ”Akta för miner”.

Zadar Katedrale St Donat Zadar

Våra först dag tillbringade vi för att upptäcka Zadars gamla stads kärna, där man, för det mesta kan se allt av historisk värde som gamla byggnader, vacker arkitektur, som t.ex. i St. Donat kyrka från 9- talet som ligger just intill romersk forum.

En dag när vi var där på besök såg vi där ett litet tåg intill St. Donat, som bjöd på 20 kuna rund tur i gamla staden (barn gratis) så barnen var så klart intresserade. Nedan på kartan kan du se har jag märkt vägen som tåget tog genom gamla staden (jag är ytterst tveksam om tåget kan passera samma väg under huvud säsongen, påg av turister och trafik).

Efter rund turen gick vi ner till ljus och havs orgel,(en nyare arkitekturs mäster värk) som ligger på toppen av gamla stans halv ö och producerar musik av havs vågor, därifrån följde vi Riva (promenad gång) ner till universitet byggnad, (på vägen stannade vi vid en ny vacker lekplats).

Från universitetet gick vi längst stads mur Kopnena Vrata, och torget med 5 brunnar och parker på sydliga delen av halvön, vår rund tur avslutade framför forumen.

Här kan du se alla våra bilder från Zadar

Här är våra tips för semester i Zadar

Parkering:

Man kan parkera längst gamla stads murar; att parkera här kostar 7 kuna/timme

Alternativ finns att lämna bilen p någon av den stora shopping center parkerings platser och sedan gå över bron till gamla staden, eller att parkera någonstans i närigheten av ACI-marinan där en av killarna tar er över till stads center med ro båt.

Att äta ute:

Det finns antal bra restauranger i själva gamla stads kärna; personligt har jag bara varit i ett par av de, så min rekommendation går till Arsenal restaurang i centrum om man vill äta där.

Om ni bor i stats delen Borik eller Diklo, besök restaurant Sime.

Ackommodation:

De flesta boendet och hotell (liksom huvud Hostel) i Zadar kan man hitta i stadsdelarna Borik och Diklo, som ligger ett par km från själva stadscentrum dit man kan gå eller ta lokal buss för förbindelsen är riktigt bra. Dessa stadsdelar som Borik och Diklo ligger bra nära till stränderna här i Zadar.

Hoppas detta lockade er för att besöka Zadar. Lämna gärna kommentar på inlägget eller fråga.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text