img

Vandring på Mosor bergen nära Split

/
3762 Views

Den här helgen hade vi en verklig naturupplevelse; På lördagen åt vi lunch med våra vänner från Australien 870 meter ovanför havsytan i bergsklättrarnas fjällstuga ”Umberto Girometta” i Mosor bergen bakom Split.

Mosor bergen:

Mosor bergen är en del av Dinarc alperna som sträcker sig från Split till Omis. Högsta punkten är vid bergen Veliki Kabal (1339 meter). Bergen är mest kända för dess väldigt aktiva bergsklättrar klubb som inkluderar ett flertal mount Everest klättrare.

För invånare i Split är dagsutflykter till Mosor bergen mer än en 100 årig tradition, mina kollegor har ofta berättat för mig om dessa utflykter.

Om du vill ha mer information om vandring i Mosor bergen borde du besöka denna hemsida

 

Vår vandring!

Vår vandring startade i Sitno gornje (nära observatoriet), som ligger 15 minuters körväg från Split (alternativt går en buss direkt till startpunkten av vandringsleden). Härifrån går en åsnestig som man kan följa dom två första kilometerna (ca). Efter åsnestigen börjar vandringen bli intressant, här ifrån behövde vi följa dom välmarkerade stigarna uppför klipporna i ungefär 20 minuter till vi kom fram till en platå där vår australienska vän Shane och hans son Akley väntade på oss.

Tillsammans fortsatte vi upp till fjällstugan ”Umberto Girometta” där Julie väntade på oss, självklart behövde vi stanna på vägen och säga hej till åsnan. Vandringen från Sitno gornje tog oss exakt en timma, vilket var 20 minuter längre än det stod på skylten i början av stigen, men med två barn på 6 och 9 år tyckte jag vi gjorde det riktigt bra.

 

Barnen var så klart glada över att få se deras vän Akley och hans bror Roklan. Eftersom de sov över i fjällstugan hade de redan bekantat sig med området så lek och utforskning kunde genast börja! Vi vuxna stannade kvar framför stugan där vi åt pasta och fazol, som man kan beskriva som en soppa på bönor och pasta som serveras med kött eller korv. Mina kollegor hade uppmanat mig att prova fazolen på ”Umerto Girometta”, dom påstod att den var fantastiskt, jag kan nu bara bekräfta det påståendet.

Efter vår lunch kollade vi runt i stugan lite innan det var dags att åka tillbaka till Split. Vi tog samma väg ner även om det finns två andra att välja mellan, men det är tydligen för brant där för barnen. Vägen ner tog även den cirka en timma, så efter 5 timmars vandring var vi tillbaka till startpunkten.

Intressanta saker vi lärde oss under dagen:

 1. Fjällstugan ”Umberto Girometta” har drivits av samma man sedan 1975, varje lördag och söndag serverar han mat och dryck till vandrarna. Åsnan ni såg på bilden ovan brukade transportera varorna uppför berget.
 2. Du kan stanna och övernatta från lördag till söndag, det kostar 60 kuna per vuxen och för barn är det gratis. Det finns vatten och el och runt 80 bäddar.
 3. Några hundra meter bort innan fjällstugan finns en passande plats för camping.
 4. Från stugan finns en 4 timmars vandringsled till Mosors spets Velika Kaba, du kan nå några andra bergstoppar på 1,5 – 2 timmar.
 5. Ta inte med dig cykel, en kille från Tjeckien gjorde detta och han fick bära den i stort sett hela vägen från Sitno gornje.
 6. Ta med dig riktiga vandringsskor / kängor och massa vatten.

Vår sammanfattning:

Vår vandring och utflykt till Mosor var en underbar naturupplevelse med mycket frisk luft. Vi alla klarade oss utan skador men vi måste erkänna att vi var helt slut när vi kom tillbaka till Split. Trots det höll alla med om att detta inte var vår sista vandrings utflykt så vem vet, vi kanske hittar tid för en tripp till Nationalparken Velebit eller Paklenica i år!

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text