
Trogir Kroatien | UNESCO Ö
En av våra favoritstäder i Kroatien är Trogir som ligger 25 km norr om Split. Trogir har en historia som sträcker sig mer än 2000 år tillbaka i tiden och tack vare sin geografiska position mellan inlandet och ön Ciovo var Trogir en viktig stad att erövra för att härskare utmed Adriatiska havskusten. Därav har Trogir varit grekiskt, romerskt, venetianskt och till och med franskt – alla dessa har på något sett bidragit till kulturarvet i staden.
Idag består Trogir av 3 delar, huvuddelen, Gamla Staden ön, och Ciovo delen av Trogir. År 1997 blev Trogir (gamla staden) inskriven i UNESCO listan för världsarv. Gamla staden ön har en av de högsta koncentrationerna av kyrkor och fina byggnader i romersk, renässans och barock arkitekturstil i världen.
Trogir idag:
Idag är Trogir en populär turistort med närmare 20 000 bäddar, turismindustrin är det absolut viktigaste i området. Trogir var en av de första städerna jag besökte här i Kroatien som hade förbjudit neon ljus, affischer o.s.v. i den gamla stadsdelen; Kommunen hade gjort detta för att inte förstöra den gamla stadens atmosfär och med tanke på att mer än 50% av kommunens budget kommer från turismindustrin verkar detta vara ett väldigt klokt beslut.
Dom 20 000 bäddarna i hotellen, vandrarhemmen och de privata boendena bör göra det enkelt för att turister att hitta ett passande boende för en semester i Trogir. Jag måste dock nämna att i july och augusti är de flesta boenden vanligtvis fullbokade, så boka i god tid om du vill ha mycket att välja på.
Vad man kan se i Trogir:
Självklart är hela Gamla Stan delen huvudsaken att se i Trogir men förutom detta är följande saker något du absolut inte får gå miste om att se.
- Nyrenoverade St Lawrence katedralen (från 1300 – talet) med den fantastiska porten som Master Radovan gjort. Jag kan starkt rekommendera att betala de 20 kuna det kostar för att få se både katedralen och tornet. OBS: Att klättra till toppen av tornet är inget för personer med höjdskräck.
- Fästningen Kamerlengo (från 1400-talet) hittar du vid norra udden av ön, och den kan du besöka för den blyga kostnaden av 15 kuna. Du kan då ta en promenad runtom på fästningens murar, från muren kan du ta dig upp i huvudtornet på en ganska brant trappa, men inte brantare än vad de flesta människor skulle kunna hantera. På sommaren används också fästningen för konserter och andra evenemang.
- Grönsaksmarkanden som befinner så på fastland, precis närmast bron. Här kan du hitta alla möjliga färska frukter och grönsaker och självklart kan du också köpa olivolja och rakija (lokalt brännvin)
Vart ska man äta:
De flesta restauranger är samlade runt riva (den blåa linjen på kartan nedanför) och den gamla gatan, 30 meter efter skolan (om man kommer från bron), ytterligare finns också några restaurangskepp på Ciovo sidan av staden. Även om jag provat ganska många restauranger finns det ingen särskild jag skulle rekommendera eftersom de alla var ganska bra. Ett undantag skulle då vara Restaurang Capo tack vare sin utmärkta omgivning.
Parkera i Trogir:
Trogir har 3 betalparkeringar, 2 av dom på fastland och en på högra sidan direkt efter du korsat bron från fastlandet. Det finns också några parkeringsplatser på Ciovo sidan.
Det kostar från 5 till 15 kuna per timma, ju närmare du kommer gamla stan desto dyrare blir det. Jag har markerat alla 3 parkeringarna på kartan nedanför; Jag skulle rekommendera att parkera på nummer 2 (8 kuna/ tim), härifrån kan du gå över en gångbro i trä till ön, alternativt kan du också gå över den vanliga bron.
Stränder i Trogir:
Den populäraste strand för besökare i Trogir är Okrug stranden på Ciovo ön. Från Trogirs centrum kan du antingen ta dig dit med bil (5 km) eller ta båten som går mellan Trogir och Okrug Gornji, båten åker varje halvtimma på högsäsongen och det kostar runt 10 kuna.
Andra stränder värda att nämna är grus och sand stranden Pantan som ligger några km utanför Trogir i riktning mot Split, enklaste vägen att ta sig dit är att ta buss 37 och gå av på andra hållplatsen efter Trogir, härifrån har du några hundra meter att gå till stranden.
Medena stranden är ett annat populärt alternativ som ligger 4-5 km från Trogir i riktning mot Primosten. Du kan komma hit genom att ta bussen som går från Trogir till Medena. Medena är ett större semester område med hotell och lägenheter och de flesta som bor där håller till på Medena stranden då det där erbjuds en stor blandning av sport aktiviteter, inklusive vattenskidor och platser för fotboll och volleyboll.
Sist men inte minst, finns det självklart många små ”privata” stränder runtom på Ciovo ön, för att nå dessa behöver du bil, även om det finns bussar som går till Slatine och några andra ställen på ön.
Att ta sig från och till Trogir:
Med bil: Om du kör till Trogir från motorväg A1 behöver du svänga av vid motorvägen vid Prgomet, härifrån har du ca 15 km körväg till Trogir centrum. Alternativt ( om du kommer från norr) kan du svänga av vid Sibenik och följa vägen utmed kustlinjen till Trogir, detta borde ta ca en timma.
Från Split har du ca 25-30 min körväg, under högsäsong kan det dock ta längre tid på grund av mer trafik.
Med flyg: Flygplatsen i Kastela Stafilic ligger endast 5.5 km från Trogir centrum. Med taxi kostar det runt 80-100 kuna att ta sig dit, alternativt kan du ta buss 37 som går var 20/30:e minut från huvudvägen framför flygplatsen, då kostar det 20 kuna.
Med buss: Bästa sättet att ta sig från Trogir till Split är att ta en snabbuss som går från busstationen i Split (Autobusni kolodvor mittemot färjeläget). Från 5 på morgonen till midnatt har du ca 1-3 bussar som går varje timma, bussresan tar ca 30 min.
Om du kan, undvik att ta lokalbussen 37 (om du inte har mycket tid) som man hoppar på precis bredvid grönsaksmarknaden eftersom den stannar många gånger på vägen. Om du ska åt andra hållet, observera på vår karta (nedanför) var du kan hitta busstationen i Trogir.
Om du ska i riktning mot Primosten/Sibenik har du flera bussar som går från busstationen i Trogir.
Med båt: Det finns en båt som går mellan Split via Slatine till Trogir. Första båten åker från Trogir klockan 6 på morgonen och den sista runt 19. Från Split åker den första båten vid 9 på morgonen och den sista runt 21. Fråga i den lokala turistbyrån för exakta tidtabeller eller ring båtägaren +385 917271244.
Det kostar 20 kuna att åka mellan Split – Trogir per person och väg, OBS – båten har bara plats för runt 40 personer så det kan bli trångt under högsäsongen.
Utflykter från Trogir:
Från Trogir kan följande dagsutflykter rekommenderas:
Fisk picknick: under huvudsäsongen har du utflyktsbåtar som från riviera.
Tur till Split: ta en färja/båt till Split på morgonen, här kan du se gamla stan med Diocletian palatset – här kan du hitta mer inspiration för ett besök i Split.
Nationalparken Krka: Om du åker utmed motorvägen kommer det att ta ca 1 timma till Krka, här har du en guide till Krka vattenfall.
Kust tur: Ta en biltur utmed kusten och stanna till vid städer som Marina och speciellt Primosten för t.ex. lunch. Fortsätt till Sibenik för att se gamla stan och st. Jacobs katedral som kan bli Kroatiens nästa sida att bli inskriven i UNESCO’s lista över världskulturarv.
Boende: Som jag nämnde tidigare finns ca 20 000 bäddar till förfogande i Trogirs kommun, innan du boka ska du tänka på följande.
Boende i den gamla stadsdelen är begränsad och är också normalt dyrast. På fastlandet har du boenden utmed huvudvägen vid kusten och i Seget som är en fin liten stad bara några km utanför Trogir.
Huvuddelen av boenden hittar du på Ciovo t.ex. i Okrug Gornji, där många nya lägenhetsbyggnader har byggts dom senaste 10 åren. Tänk på att det kan ta väldigt lång tid att lämna ön, speciellt på högsäsongen, så om du planerar att gå på utflykter på fastlandet varje dag skulle jag inte rekommendera att bo här.
Campingplatser:
Det finns 4 campingplatser i Trogir området
Campingplats Seget: Endast 2 km utanför Trogir hittar denna 1 – stjärniga campingplats med plats för ca 300 gäster.
Campingplatsen Vranjica Belvedere: Runt 5 km från Trogir i riktigt mot Sibenik hittar du 3-stjärniga campingen belvedere. Dom 450 platserna är benägna på platåer ut mot vattnet. Campingen är välutrustad och erbjuder t.ex. båtturer till Riviera i Trogir.
Campingen Labadusa: Labadusa campingplats ligger på södra udden på Ciovo ön, nära Okrug Gornji. Den 2-stjärniga campingen erbjuder platser för ca 400 gäster.
Campingen Rozac: Runt 2 km från Trogir i riktning mot Okrug Gornji hittar du den 3-stjärniga campingplatsen Rozac. Campingen är utrustad med bra anläggningar och platserna är fint täckta med tallar. Campingen kan ta emot 550 människor.
Karta över Trogir:
På kartan nedanför kan du se alla platser vi har nämnt. Om du har några frågor om Trogir, eller om att semestra i Trogir området får du gärna kontakta oss för tips.