img

Vis – Tito’s Militär ö

/
9713 Views

Semester oen VisDen sista veckan i augusti beslutade vi i sista minuten att ta en vecka semester och åka till ön Vis, min kolega Vivens släktingar var så snälla och tillät oss att bo i deras hus i centrum av Vis stad, så Fredag eftermiddag lämnade vi Split med färja, för vårt första besök till ön Vis.

Lite om själva ön:

Vis, fiskarnas ö, är en av få ställen på Adriatiska kusten vart slogan; av Kroatiska turist byrån „Mediterran som den en gång var” passar perfekt.

Efter II Världs kriget, då ön befriades av Tito’s partisaner och till 1995, var ön hem för den stora militär bazen, som du kan se från bilderna, delar av tunnel system från den tiden som är relativt bevarade.

När ön igen öppnades officiellt för besökare sen 1995, har den år efter år lockat mer och mer gäster, men till en nivå som inte förstör den vackra naturen på ön.

Ön har haft lång seglings och fisknings tradition. Fiskning har varit huvud sysselsättningen på ön, både i Vis och i Komiza som ligger på den syd-västra sidan av ön, än idag finns små fiske båtar kvar men har ersatts med nya segel båtar, yahte som också anländer till ön för att övernatta här.

Men nu tillbaka till vår resa: vi kom till vår ackommodation efter 21/2 timme med färja, sen tog vi en promenad och kikade på restaurangernas mat sedlar och beslutade oss att äta på Dionis, som visade sej vara bra val.

Dagarna framför oss tillbringade vi på några av de fantastiskt vackra stränder och tog en rund tur på ön där vi bland annat besökte höjdtoppen på Hum, som är än idag delvist militär område.

På tisdag besökte vi Biševo, som du kanske redan har läst under namnet: Ön BIŠEVO

Onsdag planerade vi att ta en heldagstur med båt från Komiža, pris 220 kn p p (barn betalar halva priset). Båten åker först till Modra Špilja(Den Blåa grottan) på Biševo och sen runt ön Vis med antal stopp för att se Zelena Špilja(den Gröna grottan) på ön Ravnik, eftermiddag var planerad för simning och bad på stranden Stončica innan vi skulle återvända tillbaka till Komiža. Tyvär, onsdag morgon vaknade vi upp virus sjuka så vi var tvungna att kancelera turen och tillbringa dagen hemma.

Porat Strand BisevoTorsdag beslutade vi oss för att ta en lång promenad hela vägen från färj hamnen till den östra delen av Vis stad och det tar ca 25 minuter att gå längst kusten, på vägen besökte vi Arkeologiska musem Issa, som ligger i Baterija byggnad som under sin makt tid i Kroatien byggde Österike-Ungerskt rike. Eftermiddag tillbringade vi i Milna som tillsammans med Stončica strand och Porat på Biševo, var den tredje perfekta stranden som vi besökte under veckan.

Bilder Stränder i Kroatien

Fredag morgon hade jag ett speciellt möte, vår granne, 70 år gammal man, tog med för en exclusive guided tur i militär tunnlar söder om Vis stad, som var otroligt interessant. På eftermiddagen lämnade vi ön med färja, och tillbaka till Split efter en vecka riktigt avkopplaned semester.

Vad att se/göra på Vis

Arkeologiskt museum i Vis stad

Tito’s militär tunnlar och den engelska borgen

Den största höjdtoppen Hum som ger ett magnifikt panorama utsikt över Komiža

Ö rund tur, besök till vingårdar och källare och till några av många vikar där du kan säkert vara i frid.

Hyra ut cykel, i Vis finns minst 5 agenturer som offrar alla sorters av cyklar för vuxna och barn, rund tur på ön är ca 28 km, även om det är på vissa ställen väldigt högt så är det värt.


Kom ihåg att ha med dykning utrustning som fenor, mask och snorkel, jag garanterar att du kommer att tycka om det du kommer att upptäcka när du dyker i med huvudet under vattnet.

Och mycket mer…

Att äta ute:

Vis som fiskarnas ö är en av bästa ställen i Kroatien där man „måste“ äta fisk. Både i Vis och speciellt i Komiža där det finns antal utmärkta fisk resuranger. Centralt i ön en del resturanger bjuder på Peka(traditionell Kroatisk mål), med fri val av kött (Bläckfisk, fisk, lammkött), eftersom förbereding av Peka tar 60-70 minuter måste man beställa den i god tid innan. En bra sak är också i restaurangernas utbud att hämta sina gäster och efter maten kör er hem.

Annan bra information om man besöker Vis:

Bil färja åker till ön 3 gånger dagligt under huvudsäsongen, se färd tidena för färjorna och katamaranerna kan ni se på jadrolinijas officiella hemsida.

Om du kan undanvik att komma med bil(sommartid) för parkirings plaster är limiterade och du kan också hyra ut bil på ön bara 100 meter från färje stoppen för ca 300 kn dagligt.

Bus till Komiža åker frånVis stad från just färj hamnen (Följer färjor tider).

Allt är dyrare på Vis, kanske 10-20%gemfört med Split, så ha inte planer på att köpa er nya klädd kollektion, när du ändå hur som helst kommer tillbaka till Split

Prova lokalt vin (Mest Plavac); de är riktigt bra och mycket billigare än vad du kan köpa i affärerna.

Vis är en ö för avkoppling och “tad det lungt” inte för livligt natt och fest liv, så förvänta er inte det (Under juli, augusti, nattlivet sker här för det mesta på stranden i Komiža).

Hoppas detta har lockat er till att besöka Ön Vis nån gång i framtiden.

Här kan du se alla våra vackra bilder från Ön Vis

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest
It is main inner container footer text