img

Split Kroatien | topp 20, se och göra

/
43472 Views

split-peristil1Om ni hade tänkt att semestra i Split, kanske ni vill planera vad ni ska se och vilka utflykter ni vill göra, vart ni ska gå, vilka stränder ni ska besöka osv.… så för att underlätta lite har vi gjort en lista på 20 saker som vi tror kan vara intressanta.

Dioklecian Palatset: Besök hela palats området under dagtid, inträde kostar 25 Kuna för att se källarna i palatset och 15 Kuna för inträde till Sant Dujes katedral med Jupiter Tempel. Alternativ kan vara att hänga med på en guidad tur i Split, som tar upp till 2 timmar och är runt gamla staden.

Museum: Besök det etnografiska museumet i gamla staden, det arkeologiska museumet och Splits stads museum.

National teater: Split har flera kända och duktiga skådespelare samt opera sångare, så informera er om gällande program i lokal turistbyrå.

Stads Park Marjan: hyr cykel och cykla iväg till stads parken Marjan, därifrån toppen har ni perfekt utsikt över staden och öarna, på vägen ner kan ni stanna för en kopp kaffe på kaféet Vidilica (kafé U-siktet – ni kommer förstå varför stället heter så)

Marknader: Besök fisk marknaden på Marmontova gatan och huvud marknaden precis utanför västra sidan av palatset. På huvud marknaden(grönsaks och frukt marknad) kan du köpa färskt frukt, grönsaker, lokal ost, olivolja och Rakija(grappa). Marknader öppnar från 6.00 på morgonen. Här intill ligger också klädmarknaden.

Festivaler och events: Under sommaren har Split ett par antal traditionella händelser som t.ex. Dioklecians natt, där människor klär upp sig som Romare (i dräkter som kallas Toga) och äter och dricker i själva palatsets källare.

För att nämna några andra events så finns även en öppen teater som håller hus på Peristil, palatsets huvud torg, Splits musik festival samt barn festivalen på Prokurative torget och mycket mer.

Salona: Besök ruiner av den antika romerska staden Salona som var 3 gånger större än Pompeii. Salona ligger ca 8 km utanför Split stad och är lättåtkomlig med lokal buss. Inträde kostar 20 Kuna.

Restauranger: Bra restauranger som Black Cat & Maslina ligger båda rätt centralt, Black Cat som serverar Engelsk frukost, internationell mat, sallader och underbara drinkar ligger i närheten av frukt och grönsaks marknaden. Maslina ligger i närheten av fiskmarknaden i änden av Marmontova gatan och känd för sin utmärkta Pizza, stek och hemlagade Gnocchi (njoki).

Snabb mat: I närheten av Bačvice stranden kan ni njuta av klassiska Bosniska Čevapčići på stället som kallas Ba-će, Čevapčići är kryddade små kött rullar som serveras i varmt bröd med färsk hackad lök, ajvar (paprika sås)eller bara Kajmak (ni väljer). Čevapčići kan ni köpa i de flesta snabbmats kiosker – ”hål i väggen” i staden men en av de bästa jag har smakat på är från Ba-će.

 

Nattbarer: Ett absolut MÅSTE är att gå ut en kväll i gamla staden, ni kommer att älska känslan på barerna som Puls, Ghetto och Gaga för att bara nämna några få, priserna är rimliga,

ca 20 Kuna för öl och lång drinkar och 35 – 40 Kuna för bra cocktail.

 

Nattklubbar – Disco: Så efter besöket i gamla stans barer vill ni kanske inte avsluta kvällen riktigt än utan fortsätta festa på ett av Splits diskotek. På Bačvice finns Tropicana som är för de yngre generationerna, i närheten av fotbolls Stadiumet finns Hemmingway och Vanilla, speciellt Hemmingway ser fantastiskt bra ut.

Stränder: Under juli och augusti kan ni räkna med att alla Splits stränder är fulla så tänk på att gå dit tidigt, här kan du se de bästa stränderna i Split .

Sport: Internationella fotbolls matcher måndagar och onsdagar kl. 19.00- matchen spelas på CTS sport center, som ligger ca 10 min promenad från stadens centrum, fråga på Dencall Internet kafé för vägbeskrivning.

Testa din kör skicklighet på go-kart banan som ligger precis bakom Poljud fotbolls stadium.

 

Rafting: Åk på en 4 timmars rafting tur på floden Cetina, utfärderna är organiserade med upphämtning i Split eller så kan ni ta lokal bussen till Omis – pris för rafting är ca 25-30 Euro, här kan ni hitta mer information om Rafting.

 

Klis: Om du vill ta riktigt magnifika bilder av Split ska du besöka fästningen Klis från 7 talet som var en av de vackraste fästningarna i Kroatien. Fästningen är öppen från 9.00 till 19.00, inträds avgift är 10 Kuna.

Trogir: Staden finns med på UNESCO-s världs arvs lista, med lokal buss nr.37, från Split tar det ca 1 timme (lokal buss stannar vid varje buss station på vägen annars med bil tar det ca 30 min, och det är ca 28 km från Split). Med buss nr. 37 kan man också åka till och från flygplatsen. Enkelbiljett på bussen kostar ca 20-25 Kuna. Från Trogir tillbaka kan man ta transfer båt.

 

Brac: Ta en dags utfärd till ön Brac, hyr scooter i Sumpetar och upptäck ön, om ni inte gillar att köra scooter, ta lokal buss till byn Bol, promenera och upptäck byn samt tillbringa ett par timmar på en av Kroatiens kändaste stränder – Zlatni Rat, eller Guld tungan.


Hvar: Besök ön Hvar en dag, den är bland de tio vackraste öarna i världen. En dag kanske är för lite men det är ändå värt att åka dit

National park Krka: Intressant en dags utfärd till en av Kroatiens 8 nationalparker, njut av den sagolika naturen och ta med badkläder och bada i floden Krka i närigheten av vattenfallen där det är tillåtet.

Shopping: Nyligen har Split fått ett riktigt stort shopping centrum som heter Joker och ligger ca 15 min gångavstånd från stadens centrum. Annars är gamla stadens tjärn och kläds marknad helt otroligt när det kommer till shopping nöje för där finns det mängder av små butiker och affärer där man kan fynda.

 

Historisk segel båt: Ta en tur med Swan,en traditionell Kroatisk segel båt som har dagliga turer till ön Ciovo, båten finns i mitten på Riva (den kända promenad gången just intill havet), det är svårt att missa den.

Jag har säkert glömt att nämna flera saker som är relaterade till Split och kan vara till besökarnas nytta, så om ni har något ni själva vill tillägga kan ni gärna lämna en kommentar.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text