
Split fisk marknad
Det är alltid en speciell känsla att komma till Split stad och besöka fisk marknaden eller ”Peskarija“ som den kallas här. För oss och andra människor som kommer från Dalmatien är detta en vardaglig upplevelse. Vi snurrar runt bord fulla av färskt fisk och byter ett par ord med fisk säljarna om vilket område av Adriatiska havet fisken kommer ifrån och när den är fångad . Efter en tid när mina ögon blir trötta av alla dessa färger och priser som säljarna ropar ut då går jag till borden där för det mesta säljs små sorters fiskar.Runt kl.12 sänks alla priser till nästan hälften. Människor köper här mest sardiner, makrill, spratts. Efter att vi köpt fisk för lunch passar vi på att ta en kopp kaffe i kaffe baren i närigheten. Jag kan erbjuda er är en gammalt traditionell fisk recept som kallas
:
- 1 kg färsk sardin
- 1 mellan stor vit lök
- 1,5 dl oliv olja
- 4 små skedar vinäger
- 1 lite rosmarin
- 3 skedar hakat persilja
- Salt och peppar
Det tar bara 5 min att förbereda det.
Tvätta sardinerna och ta bort inälvor men ta inte bort huvud, vi torkar de med papper. Strö över lite salt och peppar och droppa över lite oliv olja. Ställ in sardiner på varm grill eller i 250 graders varm ugn utan någon olja. När de är klara ställer vi de i en skål men det får inte vara metall skål, fisken ska vara sorterad så att ena fiskens huvud läggs intill den andra fiskens ända. I stekpannan på oliv oljan lägger vi fint hackat vit lök på lågt värme och sedan tillsätter persilja och ca 20 små blad av rosmarin och vinäger.
När allt detta kokar upp häller vi över det på sardinerna och täcker skålen med lock. När det har kallnat läger vi in skålen i kylskåpen tills i morgon. Skålen kan stå i denna marinad i flera dagar utan några problem och smakar då ännu bättre. I stället för sardiner kan vi också använda tona fisk. Sardiner tillhör blå fisk familjen, rika med syror, Omega 3 och Omega 6 som är viktigt för blod systemets struktur. Bästa perioden för sardin fångst är i maj när fisk perioden också börjar. Fiskarna åker ut till sjös i speciella båtar som kallas “plivarica”i fångst på sardiner.