img

Shopping i Split

/
38219 Views

GronsaksmarknadenSplit - Stari Pazar 1En stad som Split med närmare 200 000 invånare, har självklart ganska många shoppingalternativ. Efter att ha bott här i 5 år har jag mer eller mindre shoppat överallt i stan så om du planerar en resa till Split kanske du vill ta dig en närmare titt på min shopping guide.  De platser jag nämner är ställen där jag handlar själv och självklart finns det många fler ställen i stan men dessa platser kan jag personligen rekommendera. I slutet av inlägget finns en karta där jag markerat alla de ställen jag kommer att nämna.

Olika köpcentrum:

Split har 3 köpcentrum som är värda att nämnas:

Emmezeta: Det här köpcentret ligger faktiskt inte i Split utan i Kastel Sucurac som är det första av de 7 Kastel som finns när du följer den gamla vägen från Split till Trogir. Det är ca 7-8km till Emmezeta från Splits centrum, där det också går bussar direkt till köpcentret.

I Emmezeta finns 40-50 butiker, bland annat en gigantisk möbelbutik (Emmezeta) och Splits största supermarket för dagligvaruhandel – Ipercoop (som drivs av Spar).

I Emmezeta har du också Benneton, DM (kosmetika), sportbutiker, många kläd- och sko butiker och självklart några caféer och en restaurang.

Mercator: Splits näst största köpcentrum finns 1,5 km utanför Split i riktning mot Trogir, du har även här direktbussar dit från Splits centrum.

I Mercator har du en stor supermarket som har alla möjliga sorters dagligvaror, du har också ytterligare cirka 20 mindre butiker såsom Intersport, skobutiker, klädbutiker och några få smyckebutiker.

JOKER center: Splits nyaste shopping center var en av nuvarande borgmästaren, Zeljko Kerums , prestige projekt. Sen invigningen 2007 har Joker varit ett populärt tillhåll för alla Splits invånare. Joker Center är beläget 15-20 minuters promenad från Splits centrum, bussar stannar i stort sett direkt utanför ingången.

I Joker har du mer än 50 butiker på 4 plan och bland dessa kan du hitta Kerum supermarket, DM, Hervis sportbutik, Deichmann, One to play, så för att sammanfatta, här kan mer eller mindre hitta allt.

Enda McDonalds i hela Split, kan du hitta på bottenplan i Joker, på första plan har du en jättefin biograf, och på översta plan hittar du en restaurang och en sky bar, som bland annat har en utomhuspool.

Parkering är gratis på alla de tre ovannämnda ställena.

JOKER Center Split JOKER centre Split JOKER Split sky bar

 

Dagligvaruhandel:

 

Om jag ska handla dagligvaror är det här 3 ställen mina favoriter.

LIDL: (2st i Split), det är tyskt, behöver jag säga mer? LIDL har jättebra priser och riktigt bra produkter; Kanske mina 10 år i Tyskland har gjort mig lite subjektiv men jag gillar verkligen vad dom har att erbjuda.

BILLA: Om du är ute efter fräscht tillagade maträtter såsom stekt kyckling, Gordon blue eller andra hemma lagade maträtter ska du definitivt gå till BILLA; Dom har dom bästa delikatesserna i stan och deras grönsaksavdelning rekommenderas också.

GronsaksmarknadenSplit - Stari PazarMarknader:

 

I alla delar av Split har du små marknader där det säljs frukt, grönsaker och andra produkter, men den man ska gå till om man är turist i Split är Star Pazar.


Grönsaksmarknaden (Stari Pazar): är belägen mellan palatset Diocletian och huvudstationen för att bussar. På marknaden hittar du färska frukter och grönsaker enligt vad det är säsong för och du kan också köpa hemmagjorda produkter såsom ost, rakija, vin och olivolja men det är inte allt; runtom på de små gatorna, alla lokaliserade runt grönsaksmarknaden har du små butiker fulla med souvenirer, ”billiga kläder”, väskor, solglasögon o.s.v. Här kan du läsa mer om grönsaksmarknaden i Split.

Fiskmarknaden: Om du planerar att laga mat kanske du behöver lite färsk fisk och det bästa stället att gå till är Splits fiskmarknad, belägen på torget bredvid Marmontova. Här kan du läsa mer om fiskmarknaden i Split.

Shopping i gamla stan:

 

I gamla stan i Split kan du hitta många små butiker som säljer i stort sett allt men sko och souvenir butiker finns det säkerligen flest av.

Om du letar efter specialbutiker eller smyckes butiker är gamla stan stället att leta på.

Marmontova: Huvudgatan för shopping i Split är Marmontova och den ligger några hundra meter från gamla stan, på Marmontova hittar du internationella butiker såsom Benetton och Zara.

Vad ska man köpa, vad är billigt?

 

Som jag redan har skrivit om i inlägget om priser i Kroatien brukar internationella märken vara lite dyrare eller i alla fall i samma prisklass som i övriga länder, men satsar du på lokala produkter kan du fynda.

Saker som kroatisk alkohol, olivolja, färska grönsaker och frukter, skor och i viss utsträckning även smycken är relativt billiga här.

Om du har glömt badskor eller annan ”badutrustning” så kan du köpa det bredvid grönsaksmarknaden till ett hyfsat pris.

Shopping karta:

 

På kartan nedanför har jag markerat ut alla platser som jag nämnt i inlägget, så det borde vara ganska enkelt att få en överblick över shoppingalternativen i Split, jag önskar dig en bra shoppingrunda!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text