img

Rökförbud i Kroatien

/
4674 Views

rökförbud-i-kroatienFrån och med den 06.maj har Kroatien infört totalt rök förbud. Övergångs period är över. Förbudet omfattar alla allmänna områden som barer, kaféer, restauranger, nattklubbar (sjukhus samt liknande institutioner har haft denna reglar införda tidigare).

Nya restriktioner omfattar inte ute serveringar som en del kaféer här, där är det tillåtet att röka vilket de mesta kroaterna uppskattar eftersom det är redan lagom varmt för att sitta ute.

rökareI kaféerna i Split denna morgon har många hängt ut svarta flaggor på sina fönster rutor och skyltar för att visa sin solidaritet med rökare och bar/kaféer ägare.

Böter för rökning i ”fel område” kan kosta er 1000 kn direkt på  plats (ca 1300 Sek) och böter till ägare av restaurangen eller kaféet är 30,000 kn (motsvarar ca 39,000 Sek).

Det sägs att årligt 80,000 människor dör av passivt rökning. I Kroatien har vi situation att mer än 68 % av befolkningen är gläda över dessa restriktioner och resten är mot, en dels ställning är att dessa förbud kommer inte ge några vidare resultat och det ända som de ser skulle ge resultat är att förbjuda cigarett produktion i landet vilket ingen regering vill eftersom landet tjänar bra pengar på cigarett produktion och de anser därför att det är falskt förbud som inte direkt har med människornas hälsa att göra.

Människor här ser detta som en extra regerings inkomst och förväntar att se antal inspektörer i fullt i aktion. Så om ni har planer på att besöka Kroatien i sommar, tänk på vart ni röker för att slippa höga böter!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text