img

Omis Kroatien | piraternas stad

/
45165 Views

Semester Omis KroatienOmis är en liten stad och hamn vid Cetina flodens mynning utefter Poljicas kuststräcka och ligger 26 km sydöst om Split. Under 12 och 1300- talet var Omis hemstaden för pirater (Omiski gusari), som använde sina snabba båtar Sagittae (Pilen) till att attackera handelsskepp vid flodens mynning. När dom hade lyckats med sina attacker drog dom sig snabbt tillbaka uppför Cetina floden dit handelsskeppen och dom som eskorterade dessa inte kunde följa efter.

Under den här perioden var Omis piraterna de mest fruktade utmed Adriatiska kusten. Handels republiker såsom Venice och Dubrovnik gjorde upp överenskommelser med piraterna om att de inte skulle anfalla deras skepp, något de fick betala höga skatter för. Venice och påven försökte stoppa Omis piraterna genom att skicka korsfarare. Dessa blev besegrade första gången men lyckades i ett andra försök sätta ett stopp för piraterna i Omis.

Efter detta blev Omis en del av det bosniska riket och senare såldes det till republiken Venedig. I och med republiken Venedigs fall blev Omis, liksom andra huvuddelar av Kroatien, en del av det Österriska riket och förblev så fram till första världskriget bortsett från en 10 årig period i början av 1800 – talet när Omis stod under franskt styre.

Omis idag:

Idag är Omis en väldigt populär turistdestination, befolkningen som annars är runt 15.000 ökar mer än trefaldigt under högsäsongen. De flesta turister bor i privata hem och familjepensionat eftersom antalet hotell i området är begränsat. Turismen är huvudinkomsten för staden, men man kan även hitta jordbruk, fiske, textil- och livsmedelsförädlings industrier i staden.

Under vinterhalvåret är staden väldigt tyst, men varje år i april/maj, när havet börjar bli varmt nog för de flesta som simmar och badar, börjar livet i Omis slå snabbare. Många från Split och kringliggande städer dras till dom fina sandstränderna i Omis. Man kan även på denna tid om året varje dag se bergsklättrare från olika länder försöka bestiga de branta klipporna bakom gamla stan. Även flod aktiviteterna såsom forsränning, canyoning o.s.v. börjar bli en del av det dagliga programmet.

Vad man kan se (och göra) i Omis:

Tack vare Omis geografiska läge vid Cetina flodens mynning, har staden mycket aktiviteter att erbjuda för dess semestergäster. Ur ett kulturiskt och historiskt perspektiv är gamla stan i Omis självklart huvudattraktionen och jag skulle speciellt rekommendera turister att gå och se följande:

 • Fortet Mirabella, ett fort från 1200 – talet beläget bakom gamla stan. Du kommer dit genom att följa trapporna bredvid St. Michael kyrkan i centrum av gamla stan. Inträdet kostar 10 kuna och för det får du en bra träning (många trappor) och en perfekt översikt över Omis.
 • Kyrkor, i gamla stan i Omis finns många gamla kyrkor och ett gammalt kloster som har en konst utställning och ett bibliotek med gamla turkiska dokument.
 • Fortet Starigrad (Fortica), om du känner för en riktigt speciell upplevelse bör du besöka fortet Starigrad som byggde under 1400 – talet, men för detta behöver du klättra upp en bit eftersom fortet befinner sig på toppen av berget bakom gamla stan. Klättringen tar ca en timma så du behöver vara i god fysisk kondition, men jag garanterar att det kommer att vara värt ansträngningen.
 • Omis sommar festival. Under högsäsongen händer alltid någonting i och runt gamla stan och en av höjdpunkterna är Klapa festivalen (cappella sång), vilket äger rum i kyrkor och på torg i gamla stan.

Om du är mer intresserad av sportaktiviteter, har även du många alternativ i Omis; I Cetina floden erbjuds följande sportaktiviteter.

 • Forsränning, med flera dagliga avgångar från stadscentrum. Forsränningen tar ca 4-5 timmar, dessa turer rekommenderas till barn från 8 år och vuxna i alla åldrar. Här kan du läsa mer om forsränning i Omis.
 • Canyoning. Jag har själv inte provat på det ännu men jag har hört av canyoning turer på Cetina ska vara riktigt roliga. Turerna arrangeras mellan perioden april till september, de som deltar måste vara minst 14 år.
 • Andra sporter: Dykning, vandring, fallskärmsglidning och självklart bergsklättring som jag nämnde tidigare. På stränderna i Omis har du självklart tillgång till alla möjliga vattensporter.

Pirat aktiviteter i Omis

Alla turister som besöker Omis kommer garanterat att stöta på piratdelen av stadens historia, och inte bara i souvenirbutikerna i gamla stan. Under sommaren kommer ett antal events relaterade till pirat historia äga rum.


Under sommaren finns dagar i veckan då gäster kan ansluta sig till en kväll i sällskap med de fruktade Omis piraterna, här kan du läsa mer om pirat kvällarna.

Kulmen av pirat aktiviteterna är i augusti där du kan ha en pirat helg eller en pirat kväll. Vid dessa tillfällen kommer det vara pirat triathlon, ett sjöslag där piraterna attackerar handelsskepp från Venedig och många andra aktiviteter.

Var man ska äta i Omis:

Omis har några fantastiska restauranger, speciellt i gamla stan, där huvudgatan är full med bord under sommar säsongen, men om du har tillgång till bil skulle jag speciellt vilja rekommendera tre restauranger vid Cetina floden, alla tre är fantastiska, speciellt för familjer med barn.

 • Restaurang Kremenko, (Restaurang Flintstone) i Svinisce, runt 12 km upp för Cetina floden är en fantastisk plats. Restaurangen är gjord helt i flinta sten stil och dessutom är maten underbar. Under sommaren kan du åka med flintstone bussen från camp Galeb till restaurangen och tillbaka.
 • Restaurang Radmanova Mlinice, (Radmans mills) ligger 6 km uppför Cetina floden. Utomhusrestaurangen vid den gamla kvarnen är en perfekt plats att äta forell på, andra husspecialiteter är dalmatinsk peka och groda. De flesta forsrännings turer på Cetina floden har sin avslutningsplats vid Radmanova.
 • Restaurang Kastil Slanica, 4 km uppför Cetina floden i den fina omgivningen precis vid flodbädden kan du avnjuta lokala specialiteter på Kastil Slanica. Bilden du ser här är buffén jag åt sist jag var där, det var väldigt gott (-:

Parkera i Omis:

Det finns tre platser att hålla koll på om man vill parkera i Omis. Den största parkeringsplatsen ligger på Split sidan om Cetina floden, ungefär 100 meter innan du kommer till bron. Att parkera här kostar 4 kuna/timmen och därifrån har du ca 400 meter till gamla stan.

Andra parkeringsplatsen hittar du om du svänger vänster efter bron, följd vägen ca 200 meter, du kommer till en tunnel, efter den kan du parkera bilen.

Tredje platsen är om du svänger höger vid andra stoppljuset efter bron, här finns många parkeringsplatser på båda sidorna om vägen och du betalar genom att lägga i mynt i p-automaterna som finns utmed vägen. (Dom håller stenkoll på detta under sommaren, så jag skulle rekommendera att betala).

Stränder i Omis:

Hur låter mer än 1,5 km sandstrand? Härligt?

I så fall ska du definitivt åka till Omis på din Kroatien semester, eftersom det är precis vad du kan hitta här.

Velika plaza (stora stranden), den här 700 meter långa sandstranden ligger i centrala Omis och ligger i gångavstånd ifrån alla ställen söder om bron. Stranden är perfekt för barnfamiljer, glöm inte att ta med hinkar och spadar och andra sand leksaker till dom små. På stranden finns lekplatser och aktiviteter såsom fotboll, volleyboll och vindsurfing.

Slavinj Beach och Brezet Beach, dessa två småstensstränder ligger 10 min från Omis centrum mot söder, på stränderna kan du hitta mycket skugga från tallarna.

Camp Galeb stranden, min personliga favoritstrand är denna långa sandstrand som börjar framför campingplatsen Galeb och fortsätter 3-400 meter efter campingplatsen i riktning mot Split. Du kommer att behöva parkera vid huvudvägen och gå ner till stranden, kommer du tidigt är det normalt inget problem. Unga träd har planterats på stranden, dessa ger viss skugga. Om du inte hittar en plats vid ett träd kan du hyra solstolar och parasoll vid kaffe/fast food baren på stranden, som förresten har en pool med saltvatten där du kan sitta och njuta av en drink.

UPPMÄRKSAMMA: Vattentemperaturen i Omis är alltid lite lägre än på andra ställen utmed kusten, anledning till detta är att färskvattnet från Cetina, som har en temperatur på 16-18 grader när den rinner ut i Adriatiska havet. Så om havs temperaturen är 25 grader i Split är den bara 22-33 grader i Omis.

Att ta sig till och från Omis

Med bil: Om du kör till Omis från motorväg A1 (Zagreb – Split – Dubrovnik) är det enklast att svänga av vid avfarten mot Split/Dugopolje. Härifrån har du ca 35 km till Omis. Ett annat alternativ är att svänga av vid avfarten mot Bisko.

Eftersom det blir ganska packat utmed kustvägen mellan Split och Omis borde du överväga att ta ”bak” vägen till Omis. Ska du göra det behöver du vända i Strobrec och köra i riktning mot Zrnovnica (på kartan längst ner i inlägget kan du se var du ska svänga av).

Med flyg: Från Splits flygplats i Kastel Stafilic, har du ungefär 45 km till Omis. Med taxi kommer detta att kosta ca 400-500 kuna, så jag rekommenderar verkligen att du bokar transfer innan resan eller tar en flygbuss in till Split och sedan en lokalbuss därifrån.

Med buss: Den lokala busslinjen 60 (Split – Omis – Ravnicki) åker varje halvtimma från klockan 6 på morgonen till midnatt och fastnar den inte i trafiken borde de ta ca 30-40 minuter. Pris för enkelbiljett är 20 kuna.

Alternativet till den lokala busslinjen; det finns många ”privata” minibussar som kör mellan de två städerna, dom har inga speciella tidtabeller, men kör från busstationen som ligger bredvid marknaden i Split.

Utflykter från Omis:

Förutom de aktiviteter jag nämnde ovan finns självklart några utflykter från Omis som rekommenderas:

Fisk picknick: Från hamnen (bredvid brandstationen) och från piren bredvid bron finns flera fish picknicks båtar som seglar till Brac och såvitt jag kommer ihåg även till Hvar.

Utflykt till Split: Om du inte har varit i Split borde du definitivt planera in en dag då besöker staden och kollar in Diocletian palatsen.

Krka vattenfall: Från Omis är det 1,5 timma till Krka nationalpark, som jag kan rekommendera varmt.

Brela Punta Rata: Om du blir trött på sandstränderna borde du gå till Punta Rata stranden i Brela, här har du kristallklart vatten perfekt för snorkling.

Boende Omis:

Omis har ett begränsat antal hotell så de flesta turister bor i privata hem, som man kan hitta på båda sidorna av staden och bor du dessutom nånstans inom stadsgränsen har du max 500 meter till närmsta strand.

Priset för boende i Omis är normalt ganska billigt jämfört med t.e.x. Istrien, speciellt om du bokar direkt genom ägarna.

Kampa i Omis:

På Split – Omis sträckan, speciellt strax innan Omis finns många väldigt små kampingplatser. Om du letar efter en ”riktig” campingplats är enda alternativet Camp Galeb. Vi bodde där förra året och jag kan rekommendera det varmt. Här kan du läsa mer om att bo på Camp Galeb i Omis.

Karta över Omis:

På kartan nedanför har jag markerat alla platser (restauranger, stränder, vägar o.s.v) som jag har nämnt i inlägget.

Några sista ord:

Om du har några frågor om att semestra i Omis får du gärna lämna en kommentar här nedanför, vi kommer att göra vårat absolut bästa för att ge dig ett tillfredställande svar.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

1 Comments

 1. Hej
  Tack för bra semester-info.
  Vet du hur det är med passets giltighet i kroatien? Mitt pass går ut 3 veckor efter vår ankomst och vi ska vara i Omis i 2.

  Vänligen
  Maarit

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text