img

Omis – pirat kväll på floden Cetina

Cetina Caroline och Ida med de 10 piraternaFrån 1100-talet till 1300-talet var Omis en farlig plats för skepp att passera eftersom ön styrdes av pirater. Under mer än 2 sekel drabbade handelsskepp och andra skepp samman med Sagitta (Pilen – ett specialbyggt skepp som var byggt för snabba attacker och snabba vändningar om så behövdes) där de blev attackerade och besegrade av Omis piraterna.

Piraternas bas låg några km längre uppmed Cetina floden, där klippor vid floden på upp till 250 m i höjd gav dom ett utmärkt skydd från angripare. Korsfarare och turkar fick, efter misslyckade attacker, lära sig att Omis piraterna var de sanna härskarna över Cetina floden.

Som en ny attraktion för i år, får turisterna möjlighet att följa i Omis piraternas fortspår genom att delta i pirat kvällarna på floden Cetina. I pirat kvällen ingår en segeltur uppmed Cetina floden och en kväll tillsammans med piraterna på Kastel Slanica. När jag hörde talas om det här bestämde jag mig för att ta med Caroline och Ida dit.

Så förra torsdagen hade vi reserverat tre platser för pirat kvällen och tjejerna var självklart överlyckliga över att få åka med. Reda i bilen från Split till Omis blev jag bombarderad med frågor som ”pappa är piraterna riktiga”, ”pappa är det farligt” o.s.v.

Omis - Pirat kvallen, har borjar detKvällen börjar 19:30 så vi kom fram till startplatsen 19:15, startplatsen är väldigt lätt att hitta. När du kommer från Split svänger du av till vänster direkt efter Cetina bron, 50-70 meter utmed vägen (se bild), har du båten på din vänstra sida. Om du kommer med bil kan du parkera på parkeringsplatsen precis innan bron, det kostar 4 kuna i timmen. Klockan 19:30 började segelturen uppmed Cetina floden och som du ser på bilderna nedanför är naturen runt omkring väldigt vacker.

Efter 40 min kom vi fram till Kastil Slanica där Caroline och Ida blev besvikna över att det inte fanns några pirater, men deras besvikenhet avslutades tvärt när plötsliga skott hördes bakom oss.…vi blev attackerade av Omis piraterna. Ida blev lite rädd när piraterna gick ombord på våran båt, men efter jag förklarat att de faktiskt inte var riktiga pirater, utan mer skådespelare, tyckte hon istället det var jättespännande.

Segelturen Floden Cetina Kastil Slanica - Cetina

På Kastel Slanica blev alla gäster och pirater välkomna med en magnifik buffé som bland annat innehöll bläckfisk, peka, grillad fisk, en massa kötträtter, fritule och självklart dryck för båda barnen (juicer, coca cola o.s.v.) och för vuxna (Vin, vatten, öl). Ida och jag blev kära i den grillade forellen och Caroline provade många fritule. Tjejerna blev lite mållösa när två pirater kom och satte sig vid vårat bord och drog fram alla sina vapen, men efter en stund satt till och med Ida med en pirats pistol i handen.


Efter den fina buffén, var det dags för dans och pirat lekar som bland annat innehöll armbrytning. Som du kan se på bilden nedan blev tjejerna till slut bekväma med alla piraterna och vid ett tillfälle frågade jag Caroline om hon inte tycker piraterna var snälla även om det inte var ”riktiga” pirater och hon svarade, ”pappa det här är riktiga pirater, jag vet att det inte är som pirater förr i tiden, men det här är dagens riktiga pirater!”.

Piraterna attackerar 2 Omis Piraterna attackerar Middag med Piraterna

Klockan 23:00 var det tid att åka tillbaka till Omis med buss, tjejerna var totalt utmattade och både dom och jag hade en fantastisk kväll. Självklart kan 10 pirater som dessutom är beväpnade till tänderna med pistoler och knivar vara lite överväldigande för barn, men dessa pirater var riktigt duktiga på att hantera barnen, så tjejerna somnade med ett leende på läpparna.

Omis Buffen pirat kvallen Pirat kvallen - dansen Cetina Caroline dansar med Pirater

Här är några få fakta om pirat kvällen på floden Cetina.

  • När: Varje torsdag från 19:30 till 23:00
  • Organisation: Turistička Agencija Radmanova Mlinice and Turistička Agencija Ružmarin
  • Bokning: info@radmanove-mlinice.hr eller telefon +385 21 862 238 / +385 21 756 656
  • Pris: 250 kuna per vuxen, 100 kuna per barn. Priserna inkluderar en tur med segelbåt, buffé och drinkar, live musik och fest med piraterna och bussresa tillbaka till Omis.

För mindre grupper kan en hämtning i minibuss från till exempel Split ordnas.

Vad ni kan ta med: kamera och kanske en överdragströja eftersom det kan bli lite kyligt senare på kvällen, du kan också möjligtvis klä upp barnen till pirater.

Ida aar mycket glad Caroline och Ida med naagra pirater Omis 2 riktigt glada tjejer

PS. Efter att ha fått lyssna på pirat historier i 4 dagar, var jag igår tvungen att åka med barnen till Omis så att dom kunde köpa lite pirat utrustning, dom förklarade för mig att dom behövde det till skolan och dagis när de skulle berätta om deras möte med piraterna i Omis

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text