img

Ö Biševo

/
1799 Views

Från_Komiza_till_Bisevo Som jag redan skrev om i rese berättelsen från Vis, en dag av vår semester tillbringade vi på att besöka ön Biševo, som är en liten ö ca 4 NM syd-väst om Komiža.

Vårt besök till Vis var inte bara för nöjes skull, nämligen min vän Shane, från Lifejacketadventures, övertygade mej att hjälpa honom att bära hans kajaker från Biševo tillbaka till Komiža, där han vanligtvis lämnar de när han inte är ute på utfärder– så jag var egentligen under min vistelse här tvungen att arbeta!!

Så tisdag morning kl.7.30 träffades jag och Shane på Komiža, tillsammans med hans familj, och en svensk tjej- Johanna, som också skulle hjälpa till med kajaker. Härifrån tog vi fiske båten (taxi båt – 25 kuna) som var lastad med varor, turister, Skipper och hans vänner.

Segling tiden till första stopp punkten på öst sidan av ön Biševo tog ca 40 min, men för oss som behövde komma på västra sidan av ön behövdes extra 20 minuter segling.

När vi äntligen kom till ön, gick vi för att besöka några av Shains vänner, Lile och Davor.Poratstrand_Bisevo De äger ett litet hus bara 50 meter från stranden, Lily och Davor är ett väldigt intressant par, de kommer egentligen från Zagreb, men tillbringar 6 månader om året på ön, där de bland annat hyr ut små hus och har igång ett samhälles projekt som kallas “Mali Zeleni na Biševu” (de små gröna på Biševo) du kan läsa om deras projekt på:

http://www.bisevo.org

Morgonen utnyttjade vi att simma i en väldigt vacker vik, där förra året Lili och Davor tillbringade sin tid att rensa 20 ton skräp!! På eftermiddag flyttade vi oss till Porat för att äta lunch, som du kan se här på bilderna, hade vi också väldigt fin plats där vi simmade och solade.


Den_blåa_grottanKl. 15.00 var det tid för hårt jobb, Shane, Johanna och jag förberedde oss själva för kajak färd till Komiža. Jag måste säga att jag var lite nervös att paddla tillbaka i kajak igen, för förra gången (också min första gång) var det på Vogalonga 2008, men då också varade de tills vi startade med paddlingen, då glömde vi bort det.

Första stoppen gjorde vi vid Modra Špilja(Blåa grottan) som du kan se så ser inte grottan något speciellt ut från utsidan, men när du kommer in med 6 meters lång kajak utan något lyse känns det lite skrämmande, men ändå väldigt vackert.

Efter Blåa grottan fortsatte vi mot Komiža, vädret var riktigt fint så vi hade inga problem med vågorna. Runt kl. 19.00 kom vi fram till Komiža. Jag var väldigt trött men glad att varit med denna tur, för varje dag har man inte chans att sitta i kajak 20 NM från fastlandet.

Några intressanta saker om Biševo

Huvud atraktion – Modra Špilja (Blåa Grottan) – kan besökas med  organiserad utfärds båt (Pris: ca 100-140 Kuna/10-15 Euro) eller så kan du ta fiske båt som vi gjorde.

Biševo har antal vackra sandstränder – fiske båt från Komiža tar er till Porat på morgonen och tillbaka på eftermiddagen runt kl. 16.00.

Bara 7 människor bor året runt på ön Biševo.

Regn vatten är den ända vatten resurs på ön

Lokalt vin från ön är fantastiskt bra.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text