img

Ö Pag

/
5144 Views

Den tredje dagen av påsk semestern, åkte vi på en heldags tur till ön Pag, som ligger ca 30 minuter med bil från Zadar. Längst vägen vi åkte sträcks vin och jordbruks fält. När vi närmade oss ön Pag, ändrades hela landskapet. Bilderna ni ser nedan är tagna från bron Paški most som leder till Ön Pag och som ni kan se så liknar landskapet som på månen!

Under det sista kriget som var i Kroatien för ca 15 år sen var denna bro den ända förbindelsen mellan nord och sydliga delen av Kroatien (i en av våra berättelser från Zadar, nämnde jag att JNA styrkor var positionerade bara några kilometer utanför staden) min bra vän från Split, berättade att under kriget var han tvungen att köra 12-14 timmar från hans hemstad Mostar till Zagreb för att leverera varor. Bron föll nästan 1993 på grund av för mycket tungt trafik, men lyckligtvis den andra nord-syd förbindelsen blev öppen för att ta över den mesta trafiken innan det hände. Efter kriget renoverades hela bron.

får-på-ön-pagSjälva ön Pag är känd för minst 4 saker, den första möter man på vägen(eller deras föräldrar) just efter att passerat bron ser man Pag getter för vilka det sägs att de är de bästa i Kroatien om inte i Europa. Det beror på stor koncentration av salt på ön, liksom gräs och vild örter som getterna betar.

Den andra kända produkt från Pag är Paški sir eller ost från Pag som man traditionellt i familjerna tillverkar här från get mjölk. På grund av den specifika kosten som getterna har och också detaljen att osten läggs i oliv olja för att mogna har den en unik och speciell smak. När man kör runt på ön ser man skyltar där det står ”Paški Sir” vilket betyder att den är tillgänglig att köpa på hela ön eftersom ost produktion är en av huvud sysselsättningar här på ön

salt-fält-på-ön-pagTredje viktiga produkt som ön också är känd för är salt. Ca 7-8 km innan man når själva stad Pag (om man följer vägen 106 Paški most – Pag) kommer du på vänster sida se stort konstigt och lågt fält område, det är salt produktions område av bolaget Salona Pag, som är den största och viktigaste produktion av salt i Kroatien, så om du har köpt salt här i någon affär så har du säkert köpt deras produkt.

Förutom vanligt bord salt, Salona producerar också havs salt och antal speciella salter för kokning liksom vitlöks salt eller kött salt, de två sista nämnda rekommenderar jag gärna som perfekt tillsatts när man grillar.När man passerar salt fälten når man stad Pag (Pag stad). Pag har en vacker gammal stads kärna med små gator som möts i små torg. I gamla staden kan man också se delar av ett torn som tillhörde en förtids fästning, några gamla kyrkor samt rektors palats från 15-talet.

pag-från-bergs-top1 stad-pag-skrivanat stad-pag-rektors-palas

Pag är också populär turist stad, så man kan lätt hitta boende, både privat och i hotell som finns här, det som är synd är att det inte finns kamp plats utanför staden, men i cirkeln av 20 km finns det tillgängliga 3 kamping platser,Kamp Šimuni, Kamp Košljun och Kamp Dinjiška.

Från stad Pag, fortsatte vi vidare vår tur till nästa stopp – Novalja, som ligger ca 25 km från Pag stad dit vi kom över när vi passerade ett litet berg som välkomnade oss på en specifik sätt, (vi antog att det har något med den fjärde saken som Pag är känd för att göra).

Efter att vi kört 40 minuter på den kurviga vägen kom vi äntligen till Novalja stad som är den mest kända party turist destinationer på ön och det är också den fjärde saken Pag är känd för, stranden kallas Zrće och ligger ca 3 km utanför staden. Zrće strand är ett av de största partyn platser i Kroatien under sommar tiden, som man kan se på bilderna är den rätt lång och det vi hört är att den är som myrstack, full med människor under huvudsäsongen.!!!

 

Klart Novalja är inte bara party ställe för de yngre, som ni kan se på  bilderna  stället  är väldigt vackert för även familj semester.

novalja1 novalja-panorama1 novalja-stomorica1

Från Novalja på vägen tillbaka gick vi till toppen som kallas Tuvrnel, innan vi vände bilen för 2 timmars färd tillbaka till Zadar. Vi har haft en jättefin dag med många olika och positiva intryck vilket kommer att resultera att vi kommer tillbaka till ön Pag igen någon annan gång.

Här kan du hitta flera bilder från vår exkursion till Pag.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

1 Comments

 1. Hej,
  Tack för beskrivningen (är på ön nu och planerar utflyktsmål). Har hittills provat getosten – mycket gott, besökt Novalja samt gjort ett antal dykutflykter.

  En liten kommentar bara som stör mitt ordningssinne och det är de många särskrivningar du gör i texten, ok på engelska men helt fel på svenska. Exempel är ”påsksemestern”, ”heldagstur”, ”jordbruksfält”, ”vildörter”, ”olivolja”, ”saltproduktion”, ”getmjölt”, ”bordssalt”, ”havssalt”, m.fl.

  Hälsningar
  /Alf

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text