img

Motovun Istrien | Semester Motovun

/
4957 Views

Semester Motovun IstrienMotovuns historia: Motovun är en medeltida stad i mitten av halvön Istrien och förr i tiden var staden kallad Kastelijer. Tack vare dess position upp på en bergstopp (277 meter ovanför havet) erbjuder staden en magnifik utsikt över stora delar av Istrien. Fästningen byggd på 1200 talet framträder tydligt och därför var denna stad och position viktig för de olika härskarna.

Legenden säger att Veli Joze (Big Joe), Istriens gigantiske beskyddare, var härifrån och många kroater sammankopplar fortfarande namnet Veli Joze med Motovun, eller kallar till och med staden för Veli Joze.

Dagens Motovun: Idag är Motovun en populär turist destination, speciellt under Motovuns filmfestival som äger rum varje år i augusti och har tack vare den gjort folk medvetna om staden. De 500 invånare som bor här lever främst på turismen samt vin och tryffelodling.

Speciellt tryfflarna, som de hittar i skogen under berget, (Världens största vita tryffel hittades i skogen runt Motovun)spelar en stor roll för Motovun idag. Allt i staden är relaterad till tryfflar – restaurangerna serverar utsökta tryffel rätter och i souvenir butikerna kan du hitta ett stort utbud av tryffel produkter såsom;

Olivolja med tryffel
Pastöriserade tryfflar
Grappa med tryffel
Ost med tryffel
Honung med tryffel

Vad man kan se och göra i Motovun: Själva staden är en absolut höjdpunkt, en promenad på fästningens vägg är ett måste, touren tar ca 30-45 minuter. På morgonen har du en fantastik utsikt över dalarna kring som omringar staden. Jag tog bilden ovanför klockan 7 på morgonen under vårt senaste besök i Motovun.


Som sagt är filmfestivalen årets största händelse och den hålls på huvudtorget (bild nedan) där filmer visas från att det blir mörkt till 2-3 på natten. Under dagen visas filmer in en liten bio på huvudtorget. Eftersom festivalen besöks av många fler än vad staden kan erbjuda plats till bor många i tält på fälten nedanför berget.

Under sommaren anordnar stadens turiststyrelse också olika konserter.

Tryffeljägarna har deras egna ”hemliga” tryffel sträcka. För att undvika att konkurrenter hittar till just deras sträcka går det den endast under nattetid tillsammans med sina tryffel hundar.

Vissa tryffeljägare erbjuder turister att följa med under natten på en sträcka och leta efter tryfflar, på dessa vanliga turer är det naturligtvis inte garanterat att man hittar tryfflar men för speciella tillfällen kan man arrangera en tur där tryfflar kommer hittas.

Vinet runtom i området är utsökt; ett av mina favoritställen är Vina Tomaz som ligger nedanför Motovun. Förutom det utsökta vinet har vingården Tomaz  också två andra produkter som jag kan varmt kan rekommendera. ”Medica”, en rakija gjord med honung (har en söt och varm smak) och den andra produkten heter ”Biska” som är en rakija gjord med mistel, också denna har en rund och varm smak.

Cykling är väldigt populärt i området. Exempelvis Parenzana spåret (som under tidigt 1900 tal var järnvägen mellan Trieste – Porec förbi Motovun) som idag används som vandrings och cyklings led.

Var man ska äta i Motovon: I Motovun finns 5 eller 6 restauranger som alla serverar rätter med tryffel i, jag kan personligen rekommendera restaurangen på Hotel Kastel som serverar utsökta hemmagjorda rätter som till exempel hemmagjord pasta med tryffel.

Eftersom staden blir väldigt befolkad under sommaren kan jag rent generellt rekommendera att boka bord.

Parkera i Motovun: Att besöka Motovun innebär träning! Nedanför stadsväggarna finns ett väldigt begränsat antal parkeringsplatser som reserveras främst för de gäster som ska stanna över natten i staden. För tidigare besökare finns en möjlighet att hitta plats utmed vägen som leder upp till gamla staden. Andra alternativ är att parkera nedanför berget och ta en anslutningsbuss 500 meter från gamla staden.

Att parkera kostar 10 kuna/timma, anslutningsbussen kostar också 10 kuna. För de som ska stanna över natten i staden gäller specialpriser.

Ta sig till och från Motovun: Det finns dagliga bussar från städer som Rijeka, Buzet och Umag – bussen stannar på vägen nedanför berget eller på huvudvägen mot Umag.

Avstånd från Motovun till Umag 35 km
Avstånd från Motovun till Porec 27 km
Avstånd från Motovun till Rijeka 68 km

Boende Motovun: Motovun har ett väldigt begränsat antal boendeplatser. Med personliga erfarenheter kan vi rekommendera Hotel Kastel, hotellet har ett väldigt fint spaområde med swimmingpool, massage och skönhetsbehandlingar. Utanför finns en fin trädgård/terrass med en häpnadsväckande utsikt över dalen nedanför.

Hotel Kaštel

Trg Andrea Antico 7
52424 Motovun
Istra-Hrvatska
tel. 00385/(0)52/681-607, 681-735
fax. 00385/(0)52/681-652
e-mail: info@hotel-kastel-motovun.hr
Web: http://www.hotel-kastel-motovun.hr

Campa i Motovun: Motovun har ingen campingplats men eftersom jordbrukarna runt staden är vana att ha tält på deras fält (när filmfestivalen är igång) är det kanske möjligt att de också (för en mindre kostnad) kan gå med på att acceptera ett tält eller en husvagn även utanför denna period.

Några sista ord: Motovun är en riktigt unik plats i Kroatien. På grund av dess geografiska position i mitten av Istria är det så klart inget ställe att åka till för en strand resa med barnen men jag kan absolut rekommendera platsen till de som letar efter en riktigt fridfull semester och till exempel om man vill kombinera semestern med spa upplevelser som hotell Kastel erbjuder skulle jag rekommendera våren och hösten.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text