img

Motorväg i Kroatien vägkostnader

/
19659 Views

motorväg_kroatienUnder det senaste årtiondet har Kroatien byggt nya motorvägar genom hela landet och förutom en sträcka på 140km i slutet av vägen mellan Ravca (Ploce) till Dubrovnik så är huvuddelen av motorvägarna klara.

A1 Zagreb – Dubrovnik:

 

Motorväg A1 kallas också Europas vackraste motorväg och när du väl kört igenom den själv är jag säker på att du kommer att hålla med.

Just nu är totalt 456 km mellan Zagreb och Ploce (Ravca) klart, från sista avfarten är det ca 10 km till Ploce och ca 95 km till Dubrovnik.

Vägkostnaderna på kroatiska motorvägar är som exempel: Zagreb – Zadar 105 kn, Zagreb –Split 157 kn och Zagreb till, just nu, slutdestinationen på motorvägen Ravca – 187 kn.

Insider tips: om du skulle bli hungrig på A1:an kan jag rekommendera att ni stannar till vid restaurangen Macola som ligger ca 200 km från Zagreb.

A1/A6 Zagreb – Rijeka:

 

Den 140 km långa sträckan mellan Zagreb och Rijeka blev klar i slutet av 2008, kostnaden för att resa på den 140 km långa motorvägen är 60 kn.

Nedanför kan du hitta du information om vägkostnaderna och avfarterna på den kroatiska motorvägen.


Fordonskategorier och vägkostnader:

I A Motorfordon utrustade som, inkluderar också trehjulade och fyrahjulade motorcyklar.

I Motorfordon med två axlar upp till 1.30 meter mätt från första axeln förutom för motorfordon av typ || b, kategorin – kategorin för normal bil.

II a, Motorfordon med tre eller fler axlar upp till 1.30 mätt från första axeln.

b, Motorfordon med två axlar större än 1.90 m, och max tillåtna vikten inte överskrider 3.500 kg. (Kategorin för bilar med husvagn).

III Motorfordon med två eller tre axlar, med en höjd på över 1.30 m mätt från första axeln, med en max tillåten vikt på över 3.500 kg, och motorfordon listade under II b, med släp.

IV Motorfordon med fyra eller fler axlar och med en höjd på över 1.30 m mätt från första axeln med en max tillåten vikt på över 3.500 kg.

Vägavgifter i Istrien:

 

Just nu finns bara vägavgift på den Istrianska Y-vägen när du passerar Ucka tunneln och Mirna bron. Det Istrianska Y-et håller nu på att byggas ut till en fyra filig motorväg mellan Umag och Pula, och när den här expansionen är klar (enligt planering 2010), kommer det tas vägavgifter även på denna väg enligt antal kilometer.

Betalningsmöjligheter vid vägavgift:

På den kroatiska motorvägen kan du betala med alla de vanligaste kreditkorten och även med Kuna:s. Det är också möjligt att betala i andra valutor men var då medveten om att all växel du får tillbaka är i Kuna.

Information om motorvägens på- och avfartspunkter:

Nedanför kan du se vilken avfart som passar din destination bäst och bläddra igenom våra pristabeller så att du kan se vilken vägavgift du ska betala. Ett enkelt sätt att söka är att använda sig av CTRL + F.

A1 Zagreb: När du kört av avfarten A1 i Zagreb kan du välja att fortsätta på motorväg A3 till Ljubljana, motorväg A5 till Osijek, motorväg A2 till Varazdin eller motorväg A4 till Gorican. Du kan självklart också välja att fortsätta till Zagrebs centrum som ligger ungefär 8 km från Zagrebs avfart från motorvägen.


A1 Dermeje: VIKTIGT I juni 2009 öppnar en ny avfart i Dermeje – som ligger 3 km innan Zagrebs avfart när du kommer från söder. Vid denna avfart accepteras endast betalning med kreditkort eller elektronisk avgift – ENC. Efter de flesta kroater inte betalar med kreditkort kan du undvika köer om du väljer denna avfart, och betala med ditt kreditkort.

A1 Jastrebarsko:

A1 Karlovac: Karlovacs avfart är den avfart du använder om du ska till Plitvice sjöarna om u kommer från Zagreb.

A1 Bosiljevo:

A1 Ogulin: Den här avfarten kan man använda sig av om man ska till Novi Vindolski, men det är inte det bekvämaste vägvalet!

A1 Brinje:

 

A1 Zuta Lokva: Den här avfarten rekommenderas till er som ska till Senj, Novi Vindolski, ön Rab eller ön Pag (Novalja och staden Pag). Du kan även använda den här avfarten om du ska till Rijeka (från söder), det kommer att ta ungefär lika lång tid som om du hade tagit motorvägen och du undviker vägavgifterna.

A1 Otocac: Från den här avfarten har du kortast väg till Nationalparken Sjeverni Velebit.

A1 Perusic:

 

A1 Gospic: Härifrån har du kortast väg till Karlobag, färjan till staden Pag. Härifrån kan du också välja D25 som går ihop med D1 i Korenice (väg till Plitvice sjöarna).

A1 Gornja Ploca: Rekommenderas om du kommer från söder och ska till Nationalparken Plitvice.

 

A1 Sveti Rok: Avfart mot Gracac och Knin (om du kommer från norr). På hösten och vintern kan du komma att uppleva att motorvägen kring Sveti Rok är avstängd på grund av Bura vinden. Om så är fallet kommer du att behöva ta vägen vid berget på den gamla vägen, vilket är lite av ett äventyr.

A1 Maslenica: är den avfart närmast Starigrad och Nationalparken Paklenica (avfart från söder om motorvägen skulle vara stängd på grund av Bura vinden.)

A1 Posedarje: Avfart som leder mot Paski most, bron till ön Pag.

 

A1 Zadar zapad/west: Avfart mot Zadar, Petrcane, Nin, Zaton och Vir.

A1 Zadar Istok/east: avfart mot Zadar, Zemunik (Zadars flygplats), Bibinje och Sukosan.

A1 Benkovac: avfart mot Biograd na moru, Turanj och Pakoste.

A1 Pirovac: avfart mot Murter. Kan också rekommenderas för dig som ska till Pakostane och du kommer från det södra hållet och till Vodice om du kommer från norr.

A1 Skradin: avfart mot Skradin och de lägre delarna av Nationalparken Krka.

 

A1 Sibenik: Avfart mot Sibenik, Primosten, Rogoznica, Marina om du kommer från norr och avfart mot Vodice och övre delarna av nationalparken Krka om du kommer från södra hållet.

A1 Vrpolje:

 

A1 Prgomet: avfart mot Trogir, Seget Vranjica, Marina, ön Ciovo och Kastela.

 

A1 Vucevica: Inte särskilt användbar avfart.

A1 Dugopolje: avfart mot Split, Podstrana, Sinj, öarna Brac, Hvar, Vis, Omis och Kastela.

A1 Bisko:

 

A1 Blato na cetini: avfart mot Omis, Dugi rat, Lokva Rogoznica.

A1 Sestanovac: avfart mot Mimice, Pisak, Brela, Makarska och Tucepi när du kommer från norr.

A1 Zagovzd:

 

A1 Ravca: avfart mot södra Makarska, Dubrovnik, Tucepi, Podgora, Igrane, Zaostrog och Ploce. Tänk på att vägen mellan Ravca till Ploce är lite äventyrlig och det kan vara tufft att ta sig fram där med släp/husvagn.

A6 Vrbovsko:

 

A6 Ravna Gora:

 

A6 Delnice: avfart mot en av Kroatiens okända skatter, nationalparken Risnjak.

 

A6 Vrata: avfart mot ön Krk, Crikvenica.

A6 Ostrovica:

 

A6 Rijeka (Kun): Slutet på A6:an. Härifrån kan du lätt ta dig till det Istrianska Y:et, som är den lättaste vägen till städer som Umag, Novigrad, Rovinj, Vrsar, Porec och Pula när du kommer från Zagreb eller Split.

 

Väg assistans:

Om du skulle behöva väg assistans, kan du nå Kroatiska väg assistansen på nummer: +385 1 987. På deras hemsida www.hak.hr kan du också hitta generell information om dom kroatiska vägarna.

HAK har ett informationsnummer, där du får generell trafik information, numret är +385 1 4640 800, tryck 3 för att få informationen på engelska.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text