img

Kroatien 2015

/
46189 Views

Semester KroatienKroatien kommer återigen år 2015 vara semester destinationen för runt 8 -9.000 000 turister från hela världen. Om du är en av dom skulle du kanske vilja läsa vår lilla Kroatien 2015 guide, där du bland annat kan hitta information om hur du tar dig till Kroatien, var du kan hitta ställen att bo på, vad du kan tänkas vilja se under din vistelse, vad du ska undvika, och självklart information om events i Kroatien under 2015.

Ta sig till Kroatien:

Självfallet finns 4 huvudsätt att ta sig till Kroatien – med flygplan, med bil, med buss eller med färja

Med flyg:

Under de senaste 5 åren har ett ökande antal flygbolag börjat med att flyga till Kroatien, här är några du kanske vill kolla in, www.germanwings.com, www.ryanair.com, www.norwegian.se och självklart Croatia Airlines.

Som ankomst destination i Kroatien har du Zagreb, Pula, Rijeka, Zadar, Split och Dubrovnik. Från flygplatserna har du flygbussar som går till centrum i städerna, alternativt kan du ta taxi eller förbeställa transfer.

Med bil:

Huvudvägarna, och speciellt de nya motorvägarna är i toppskick, så du behöver inte oroa dig för att ta bilen, undvik att köra för fort då polisen gör fartkontroller ofta under högsäsongen.

På Kroatiska motorvägar betalas vägavgift, så kolla gärna in vårat inlägg om kroatiska motorvägen för budgetplanering. Kom också ihåg kostnaden för vinjetten i Slovenien om du tar ingången till Kroatien genom den slovenska motorvägen.

Med buss:

Bolag som Eurolines har dagliga avgångar till Kroatien. Då buss föredras av många som transportmedel har du en utmärkt kroatiskt buss nätverk – bussar är relativt billiga och ganska pålitliga.

Alla större städer har bra lokalbuss service, det är billigt och tillgängligt från tidigt morgon till runt midnatt. Här kan du läsa mer om bussar i Kroatien.

Med färja:

Om du kommer till Kroatien från Italien kan du ta färjan, det finns till exempel färjor hela året mellan Ancona och Split och under sommarsäsongen kommer du ha flertal färjor och katamaror från Bari, Perscara, Venice och från Ancona, i Kroatien har de som destination 6 städer i Istrien och även Zadar, Split och Dubrovnik.

Om du ska till någon av dom Kroatiska öarna har du ett flertal lokala färjor att välja mellan, några går året runt och några går bara under sommarsäsongen. Här kan du hitta mer information om färjor i Kroatien.

Dubrovnik semester

Var kan jag bo och hur hittar jag boende:

Var du kan bo:

Kroatien kan i stort sett erbjuda allt från billiga hostels till femstjärniga lyxhotell, så jag hade personligen börjat kolla potentiella ställen i relation till vad jag skulle vilja göra under min semester. Vad ska prioriteras – stränder, sightseeing och dagsturer, natur eller nationalparker eller kanske nattliv? Som emigranter som bor här har vi under tiden besökt ganska många platser här i Kroatien, så du kanske kan hitta lite inspiration om du klickar runt lite här på bloggen, eller använder dig av vår sökfunktion uppe i det högra hörnet på sidan.

Lämna gärna en kommentar om du har några frågor eller behöver hjälp med semesterplaneringen.

Var kan du hitta boende:

Det enklaste sättet att hitta boende är på Internet, för privat boende och mindre hotell kan du vanligtvis boka på två sätt.

 1. Genom lokala resebyrå, det här har varit det typiska sättet att boka det senaste årtiondet.
 2. Andra alternativet är att boka direkt, och då bara några få ägare till bostäder som hyrs ut har egna hemsidor och dessa mer eller mindre är osynliga på Internet, är bästa alternativet att hitta en boende portal som erbjuder direkt kontakt med ägarna.

Det enklaste sättet att få en bra överblick av potentiella boenden är att googla nåt i stil med vacation rentals in Croatia. Som du kommer se finns där ganska många sidor som erbjuder boende, kolla om sidan du klickar dig in på är en resebyrå eller en sida som erbjuder direkt kontakt med ägarna.

Vilket av alternativen som är bäst är svårt att säga, men den senare brukar normalt vara det billigaste alternativet.

Var medveten om att du ofta inte kan boka online, utan bara göra en förfrågan, anledningen till detta är att de flesta ägare har sina boendealternativ utsatta på flera olika sidor där dom inte uppdaterar kalendern där du kan se om det finns plats tillgänglig.

När du hittat ett boende du gillar, se om du kan hitta något namn på det och googla sedan namnet för att se om det finns några rekommendationer på nätet. Om det är många bra kommentarer behöver du inte ha något att oroa dig för.

Korcula

Camping:

 

Kroatien är en populär camping destination, inte konstigt eftersom du här har en stor valmöjlighet mellan olika campingplatser i alla kategorier. Jag kan personligen rekommendera Camp Olivia i Rabac och Camp Galeb i Omis.

Från ett pris perspektiv är inte campingplatser billigare här än i till exempel Italien men om du inte är ute efter femstjärniga faciliteter kan du hitta campingplatser som är snälla mot din budget.

Vad man kan se i Kroatien:

Beroende på vilken region du semestrar i har du en bred valmöjlighet av saker att se på som till exempel Diocletianus palats i Split eller nationalparken Plitvicesjöarna. Eftersom vi har sett ganska många av dessa sevärdheter i Kroatien, borde du kunna hitta lite inspiration genom att klicka runt lite på bloggen, till exempel finns en guide genom Istrien och våran Split guide.

Vad man ska undvika:

Om du har en budget har jag följande rekommendationer

 1. Ta inte taxi om du inte måste, jämfört med generella prisnivåer är det ganska dyrt.
 2. Köp dagligvaror på LIDL om du har någon i närheten, dom har dom bästa priserna och kvalitet – kolla in priser i Kroatien.
 3. Begränsa din användning av mobilanvändning och UNDVIK att koppla upp dig på nätet med mobilen, det kan förstöra din semester.
 4. Undvik att vistas i solen runt lunch, du kan bli allvarligt bränd.
 5. I flera städer finns nattklubbar du borde undvika då det kan bli ganska dyrt, kolla in vart du kan gå istället här i vår guide för nattliv i Split.

Rent allmänt är Kroatien ett säkert ställe att springa runt i, det här betyder självklart inte att det inte finns folk att undvika här, så för att vara på den säkra sidan, spring inte runt och vifta med dina pengar.

Gå in och vandra eller segla utan att kolla in den lokala väderprognosen och kom ihåg att ta med numret till den lokala räddningstjänsten.

Kroatien Trogir

Events i Kroatien 2015:

Lokala turistbyråer och andra kroatiska organisationer erbjuder många olika events under sommarmånaderna, några av dom är engångshändelser men de flesta är återkommande events som blir bättre från år till år. Här under har jag listat några av de mest populära händelserna.

Kroatiska båt showen i Split: Varje år i mars / april

Histria festivalen i Pula: Internationell film festival i augusti

Motovun film festival: Internationell film festival augusti

The Garden festival (Zadar): Musik festival med flera scener, Juli

Split sommar festival: en månad av underhållning, musik, balett, konst och mer, juli / augusti

Självklart är detta bara några få av händelserna som finns med på programmet, vi kommer snart att publicera en lista med de 40 till 50 mest viktiga händelserna i Kroatien.

Ses i Kroatien år 2015

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

2 Comments

 1. Hejsan, jag fyller 18 den 28 april 2013 och jag håller på och kollar runt lite på resor för att jag och några vänner ska utomlands när jag fyller år och min tjejkompis tyckte vi skulle åka till zadar pga att det var så billigt att åka dit, men vi vill ju åka till ett ställe som är både varmt och bra party i. Så vet du kanske vad det är för väder där i slutet på april och om det är någon party där då? 🙂

 2. 2013-07-01 Blir Kroatien EU medborgare. Det kommer självklart bli mycket festligheter runt om i hela landet i samband med EU-inträdet. Räkna med fest runt detta datum.

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text