
Kostnader i Kroatien
Jag har märkt att varje år blir ganska många människor förvånade över priset på vissa saker här i Kroatien, så jag bestämde mig för att göra denna lilla guide ”Hur man undviker eller sänker kostnaderna på din kroatiska semesterbudget”.
Rent generellt är det faktiskt inte så dyrt i Kroatien, men likt alla andra turistorter finns ”turistfällor” som kan slå hårt på semesterbudgeten. Så här undviker du dessa fällor och generellt sänker dina kostnader under din resa här i Kroatien.
Om du letar efter information om prisnivån i Kroatien borde du läsa vårat inlägg om Priser i Kroatien.
Kostnader för kollektivtrafik, taxi, transfer, tåg och bussar
Om du inte tar med eller hyr en bil men fortfarande vill kunna ta dig runt omkring i landet, har du följande 4 alternativ att välja mellan.
Det absolut dyraste alternativet är taxi, personligen tycker jag de tar alldeles för mycket betalt här i Kroatien och dessutom varierar priserna när man tar sig från A till B från taxi till taxi? Så min rekommendation är att helt undvika taxi, speciellt om du försöker hålla dig till en budget.
Det näst dyraste alternativet är förbeställa transfer bil/bussar, priserna ligger på runt 1,2 – 1,5 euro per km för förare + 1-3 personer. Även om transferbussar är dyra har man i alla fall fördelen att man vet det exakta priset för resan i förväg. Om ni är en grupp på 4 – 8 personer är priset från flygplatsen t.ex. överkomlig, speciellt med tanke på hur mycket tid man sparar när man tar transfer bil/bussen.
Budget tips: Om du planerar en semester i ett självhushåll med övernattning i ett privat boende med direkt bokning borde du alltid kolla upp om ägaren är villig att göra transferen till och från flygplatsen för en mindre summa. (Om svaret är ja, kan besparingen vara betydande)
I de större städerna finns flygbussar som går med jämna mellanrum.
Tåg; På grund av Kroatiens landskap har inte landet ett övertäckande järnvägssystem. Tåg är egentligen bara ett alternativ, till andra transportmedel, när du åker från Zagreb till de största kuststäderna som Rijeka, Zadar och Split.
Buss; är absolut det populäraste kollektiva transportmedlet i Kroatien. Det finns bussbindelser till mer eller mindre alla städer i Kroatien. Bussarna är ganska pålitliga när det kommer till att följa tidtabellen och det är billigt i jämförelse med andra alternativ. Här kan du se ungefärliga busspriser.
Budget tips: I de flesta stora städer finns rabatt biljetter som gäller på stadsbussarna. Dessa kan man normalt köpa i kioskerna vid huvudhållplatsen i staden.
Kostnad för att köra bil i Kroatien:
Oavsett om du har egen bil med dig eller om du hyr bil kommer du att ha följande kostnader som kommer att påverka din semester budget.
Bränsle priser – Du kan se den aktuella kostnaden för bränsle i Kroatien på Inas hemsida.
Väg kostnader – På motorvägarna i Kroatien får man betala vägkostnad. Här kan du se vägkostnader i Kroatien.
Tänk på att det på de lokala vägarna (som är kostnadsfria att åka på) kan vara väldigt trafikerat under sommarmånaderna. Har du dock inte bråttom kan du spara in lite pengar på att använda dom istället för motorvägarna.
Böter: Kroatiens poliser har ofta fartkontroller på lokala vägar så ett råd är att hålla farten till vad hastighetsskyltarna visar. På motorvägarna använder sig polisen av civil fordon för att fånga bilar som kör fört fort.
Gränsen för rattfylla i Kroatien är vid 0,5 – håll dig även under den gränsen.
Att boka privat boende i Kroatien:
Det mest effektiva sättet att sänka boendekostnaderna är att göra resan innan eller efter högsäsongen. Speciellt i maj och oktober kan man hitta riktiga fyndpriser på boende, men så klart är detta inte ett alternativ för många resenärer, så här är några tips på hur man sänker boendekostnaden även under högsäsongen.
Företagen som erbjuder privat boende i Kroatien kan indelas i två grupper.
Först har vi agenturerna; agenturerna kommer överens med fastighetsägarna om boendepriset och utöver detta pris lägger de på en agenturkostnad som vanligtvis ligger runt 20-30 % som du som bokar där betalar. Din kontaktperson under hela bokningsproceduren är agenturen.
Andra alternativet är de företag som erbjuder direkt bokning av självhushåll, det här funkar i stort sett som så att fastighetsägaren betalar företaget en liten årlig summa för online marknadsföring/presentation av huset. Den du har kontakt med för att reservera och boka är fastighetsägaren själv.
Det andra alternativet är så klart det billigaste eftersom priset för den tredje parten är mycket lägre. Nackdelen med att boka är att kommunikationen med fastighetsägaren ibland kräver tålamod, eftersom de flesta ägare inte är vana vid kommunikation genom e-mail, i alla fall inte dagligen. Men med tanke på pengarna man sparar inte är det absolut värt krånglet.
Budget tips: Om du är flexibel med ankomst och avgång dagarna finns det möjlighet att hitta lägenheter som är tillgängliga från t.ex. onsdag till lördag veckan efter. Eftersom det är svårare för fastighetsägaren/agenturen att fylla dessa dagar kan du kanske förhandla dig till 1 eller 2 dagar gratis.
Som jag nämnde tidigare, om du kommer med flyg, borde du leta efter boende som erbjuder hämtning och lämning till och från flygplatsen. De flesta online sidor på nätet, speciellt de med direkt bokning, brukar ha ett alternativt bland sökkriterierna där man kan välja till att det ska ingå flygtransfer.
Några fastighetsägare erbjuder en grillkväll, gratis vin, olivolja och andra saker som skulle kunna sänka dina kostnader. Tänk även på det när du letar efter boende.
Annan användbar information om boende i Kroatien:
I några få fall finns fastighetsägaren som inte följer reglerna, det är inte ett stort problem men det är några saker du bör veta om så du kan undvika obehagliga överraskningar,
För varje turistnatt i Kroatien är fastighetsägaren skyldig att betala en turistskatt (ca 1 euro per dag), den här proceduren är normalt helt okomplicerad eftersom fastighetsägaren tar han om alla formaliteter kring detta. När du reserverar och bokar, se till att det står att turistskatten är inkluderad, om inte, fråga om det. Om fastighetsägaren svarar att du måste betala skatten själv direkt till polisen borde varningsklockarna ringa; då är fallet troligtvis så att du har hittat en fastighetsägare som hyr ut illegalt.
Enligt kroatisk lag måste man betala turistskatt för varje övernattning i Kroatien (även om du sover över hos en vän). Det är alltså i princip möjligt att få böter om du t.ex. åker till Kroatien utan något förbokat boende eller utan några bekräftelser på var du bor, i praktiken händer detta väldigt sällan.
Det händer att agenturer/fastighetsägare har svårt att avgöra avstånd när de beskriver en fastighet, så ett tips är att alltid kolla Google maps.
Äta och gå ut i Kroatien:
Kroatien har en av världens största färskvatten reservoarer vilket betyder att du normalt kan dricka kranvatten utan några problem.
På restauranger kan du beställa kranvatten med is: ”obicna voda sa ledom” istället för vatten på flaska.
De flesta ställen som serverar pizza har familjepizzor (Jumbo pizze), vanligtvis kan du beställa dessa med 2 eller 4 olika fyllningar, vilket är bra mycket billigare än att beställa t.ex. 4 små pizzor.
I några större städer har du ”nattklubbar” som säljer väldigt dyr champagne; du bör undvika dessa om du är på en budget!
Hoppas våran lilla guide här gav dig några tips på hur du kan sänka dina kostnader under din semester här i Kroatien. Lämna gärna en kommentar om du har fler budget tips i Kroatien eller om du har några frågor om kostnader i Kroatien.
Tack så mycket för användbara tips, särskilt om mobilanvändande och att vattnet är drickbart.