img

Korčula

/
17120 Views

Korcula Panorama Gammla stan

Under vårat besök på Korcula spenderade vi inte all tid åt att ta det lugnt i den fina hotell poolen, vi undersökte självklart också ön.

Det viktigaste att se på ön är den gamla staden i city i Korcula. Den förstärkta gamla stadsdelen är konstruerad till att se ut som ett fiskskelett, ”ryggraden” (huvudgatan) går från huvudporten till toppen av gamla stan. Om du tar en tur runt gamla stan kommer du se raka, trånga gator var 20: e meter.

Gamla stan i Korcula är, eller tros åtminstone här vara staden där köpmannen och utforskaren Marco Polo föddes, därför kommer du stöta på namnet Marco Polo överallt när du kommer till Korcula. I mitten av gamla stan, bredvid kyrkan, hittar du huset där Marco Polo sägs vara född och detta har gjorts om till ett väldigt litet museum. Även om det inte finns så mycket att se i museet rekommenderar jag er ändå att besöka det eftersom övervåningen erbjuder en fin panoramautsikt över gamla stan.

Korcula gade i den gamle bydel Korcula Ida ogg Caroline Korcula Marko Polo

Om du är ett fan av att ta panorama bilder kan jag också rekommendera ett besök i huvudportens torn (precis bredvid torget med grönsaker). Generellt kan du räkna med att det kommer ta ungefär en ½ dag eller kanske ännu längre om du vill se alla gatorna som formar ”fiskskelettet”. Staden är mycket inbjudande, mina föräldrar tyckte det var mycket finare än Dubrovnik eftersom det där var överfullt med kryssningsturister.

En sak till du inte får gå miste om är en lunch eller middag på en av de många restauranger på den välbehållna delen av gamla stan. De flesta erbjuder mat i italiensk stil och färsk fisk och när du väl suttit dig på ett av dessa ställen, känner du verkligen inte för att gå därifrån.

Här har du våra personliga tips för en semester på Korcula:

Hur man tar sig till ön:

För att åka till Korcula krävs givetvis en tur med färjan och vill du ta med dig bilen har du följande alternativ (Klicka på väg för att se priser och tider).

Orebic – Domince (Korcula)

Split – Vela Luka (Korcula) – Ubli (Lastovo)

Coastal line – Rijeka – Split – Hvar – Korcula – Dubrovnik – Bari

Åker du utan bil har du 3 snabba katemaror att välja mellan.

Split – Hvar – Vela Luka (Korcula) – Ubli (Lastovo)

Split – Hvar – Prigradica – Korcula

Dubrovnik – Luka Sipanska – Sobra (Mljet) – Polace (Mljet) – Korcula – Ubli (Lastovo)

Korcual MarinaParkeringsplatser i staden Korcula

Tyvärr byggdes de flesta av de gamla städerna i Kroatien innan någon kom på idén om att vi alla skulle förflytta oss med hjälp av bilar J så det är begränsat med parkeringsplatser nära gamla stan men utmed havskusten finns några få och precis innan du kommer till gamla stan finns en större parkering där det kostar 10 kuna/ timma.

Ta sig runt på ön:

Bussar för allmänheten från Lumbarda till staden Korcula går nästan en gång i timmen från

7-19. Mellan Korcula och Bluto/Vela Luka finns 4-6 bussturer per dag.

Att åka taxi är ganska dyrt så planera inte in att använda er av dessa hela tiden.

Bredvid hamnen i Korcula, bredvid agenturen Sirius, kan du hyra bilar, mopeder och cyklar.

Korcula

Vad du kan göra på Korcula:

 

För en veckas semester på Korcula skulle mina planer se ut så här.

1 dag i staden Korcula.

3 dagar på stranden i Lumbarda och andra stränder runtomkring.

1dags utflykt till naturreservatet Mljet.

1 dag till att gå runt och provsmaka viner.

1 dag till att ta en tur till Lastovo eller en cykeltur någonstans på ön.

Korcula restaurant gadenVin och mat

Under mina besök i Korcula dom senaste åren, har jag provat runt 20 restauranger totalt. Såvitt jag kommer ihåg har maten alltid varit utmärkt, enda undantaget var restaurangen jag nämnde i inlägget om Lumbarda.

När du kommer till Korcula är du på en ”vin-ö”, så snälla, köp inte vin i livsmedelsbutikerna, priserna är höga och kvaliteten är fruktansvärd i jämförelse med vad du kan få om du går till någon av vingårdarna på ön. Jag har redan rekommenderat Zure i Lumbarda, men det finns många fler så gå och prova ut vad de har på några ställen.

Om du har några erfarenheter av Korcula du vill dela med dig av, eller frågor, får du gärna lämna en kommentar här nedanför.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text