img

Istrien

/
27676 Views

VrsarHalvön Istrien har i årtionden varit en av de mest framgångsrika semesterorterna i Kroatien. Under de senaste 10 åren har majoriteten av alla hotell renoverats, campingplatserna och privata boenden uppgraderats och likaså de olika anläggningarna. Det är ingen tvekan om att Istrien kommer locka turister under de kommande åren.

Jag tycker personligen om Istrien väldigt mycket. Under de senaste 5 åren har jag åkt till Istrien flera gånger per år. För det mesta har jag rest dit på grund av jobbet men när jag kunnat har jag också åkt dit på semester med familjen. Under alla mina besök har jag mer eller mindre sett alla vägar och städer i Istrien, de flesta campingplatser och ganska många hotell. Det är främsta anledningen till varför jag bestämde mig för att göra en liten guide genom städerna och de viktigaste platserna på Istrien.

Kuststäder i Istrien:

Om du följer vägen bredvid kusten från Sloveniens gräns, kommer du åka igenom dessa städer i Istrien. (Om ni reser från norr till syd).

Umag: är med säkerhet inte min favoritstad i Istrien men staden har några riktigt fina hotell, de flesta av dom med väldigt bra spa anläggningar. Gamla stan har lite charm, men inte i närheten av dom gamla städerna i Porec eller Rovinj.

Min personliga åsikt är att det bästa i Umag är campingplatsen Umag (som faktiskt ligger utanför staden i sydlig riktning). Jag tycker att den campingplatsen är mellan de fem bästa campningarna i Kroatien.

Novigrad: Om du följer vägen utmed kusten från Umag, kommer du efter ca 12 km hamna i Novigrad, vilket heller inte är bland mina favoritstäder i Istrien, men jag måste påpeka att turistanläggningarna har blivit avsevärt uppgraderade de senaste åren. Bland annat har dom byggt en ny hamn och små mysiga restauranger har öppnats. Jag föreslår att du ska titta på solnedgången från stadens stadsmur en fin solig sommardag, och snälla se till att du beställer in ett fint istriskt vin till detta.


Utanför staden finns tre campingplatser att välja mellan: Camp Sirena, Camp Mareda och Camp Kastanja.

Eufrisiska basilikanPorec: om du fortsätter på vägen utmed kusten hamnar du i Porec. Med mer än 2000 års historia och med gamla staden belägen på en halvö är Porec en av Istriens viktigaste turiststäder på västkusten. Här hittar du kyrkokomplexet Eufrisiska basilikan, som finns med på UNESCO:s lista över världsarv och erbjuder magnifika mosaiker från 500-talet.

Runt Porec har du 6 campingplatser; Camp Lanterna (en av de största campningarna i Kroatien) , Camp Bijela Uvala, Camp Zelena Laguna, Camp Materada, och två nudist campingplatser – Solaris och Ulika.

Söder om Porec kan du hitta många hotellanläggningar som till exempel Hotel Valamar Diamond. Nyligen blev det första hotellet i Porec, det tidigare kallade hotell Riviera, eller idag kallade Hotell Palazzo 4* renoverat och öppnat för allmänheten. Hotellet är beläget i centrum av gamla staden och har helt otrolig utsikt över hamnen och staden.

Vrsar: är nästa stad utmed kusten. Vrsar är en gammal boplats för fiskare, där den gamla historiska staden byggdes på ett berg. Var snäll och glöm inte kameran om du går hela vägen upp till gamla staden, speciellt inte om du har mer energi kvar till att ta dig upp i kyrkklocktornet, med utsikt över Adriatiska havet.

Huvuddelen av stadens turistkapacitet (20.000), kan du hitta på de 4 huvudcampningarna: Camp Orsera, Camp Porto Sole, Camp Valkanela och nudistcampningen Koversada. Vrsar har också en av de minsta campingplatser jag har hört talas om. Campningen heter Tina och har en kapacitet på 33 personer (här kan man nog rekommendera att reservera en plats i förväg).

Rovinj: Från Vrsar har du en 27km lång körsträcka utmed stranden vid Limb fjorden innan du hamnar i en av Kroatiens vackraste städer, som enligt mig är Rovinj. Gamla staden i Rovinj var egentligen en ö, men under 1700-talet täckte dom över kanalen och gamla staden blev en halvö. På toppen av berget i gamla staden ligger barock kyrkan St. Euphemia, något du bara måste se.

Rovinj har ganska många hotell, de flesta av dom ligger söder om centrum.

För er som campar finns det totalt 8 stycken platser att välja mellan i området; Camp Amarin, Camp Polari, Camp Porton Biondi, Camp Valdiso, Camp Vestar och nudistcampningen Camp Valalta. Det är alla större campingplatser, men det finns två mindre också; Camp Mon Paradis och Camp Ulika.

Fazana: 30 km söder om Rovinj hittar du den lilla fiskarstaden Fazana. Fazana är ”inkörsporten” till nationalparken Brijuni (Det ställe Tito föredrog i Kroatien).

Den populära campingplatsen Bi-village hittar du här, likaså Camp Pineta.

Pula: 8 km söder om Fazana hittar du den största staden i Istrien – Pula. Till Pula ska du åka om du vill shoppa, och självklart ska du heller inte missa att besöka arenan (Arena Pula) och Forum i den gamla delen av staden.

De flesta hotellen i Pula kan du hitta i stadsdelen Verudela.

Mellan Fazana och Pula har du Camp Puntizela, och på södra sidan om Pula i riktning mot Medulin finns Camp Pomer och Camp Stoja.

Medulin: är belägen nästan längst ner på halvön Istrien. Den före detta fiskarbyn har blivit omgjord till en populär turistort, som en huvudattraktion har Medulin en 1 km lång sandstrand, vilket är svårt att hitta i Istrien.

Medulin har en massa hotell utmed kusten, inklusive Camp Medulin och Camp Kazela. Medulin har en kapacitet på 20.000 turister.

Rabac: Kör du 55 km från Medulin i riktning mot Rijeka hittar du den fina semesterbyn Rabac som är belägen vid en vik där du också hittar Camp Oliva och ett flertal större hotell. På högsäsongen ”ökar” invånarna med 1000 %.

Inlandsstäder i Istrien:

Städerna inåt land i Istrien är kanske inte lika kända som turiststäderna utmed Istriens kust, men jag skulle garanterat rekommendera alla att besöka följande städer.

Motovun: är belägen på en 277 meters bergstopp i baklandet bakom Umag och Novigrad. Glöm inte kameran när du besöker Motovun, som har en magnifik utsikt från gamla staden. Prova också en tryffelrätt i någon av restaurangerna, tryfflarna plockas i skogen nedanför staden.

Några flera saker du borde veta om Motovun är att de sedan 1999 årligen är värdar för en filmfestival med avantgarde filmer från USA och Europa. Vinerna från området är utsökta, så besök en vinkällare om ni hinner.

Groznjan: Några bergstoppar från Motovun hittar du staden Groznjan. Denna stad kallar jag artiststaden, vilket är begripligt då den har runt 20 olika gallerier. I många år har staden varit en populär destination för konstnärer som målare, skulptörer och musiker.

Flera musikkurser och seminarier är organiserade här i Groznjan varje år med start i juli. Staden är årligen värdar för en frilufts jazz festival ”Jazz is back”.

Saker att se och göra i Istrien:

Förutom städerna, har Istrien så klart några andra attraktioner att erbjuda. Jag kan rekommendera:

Baredine grottan: På halvön Istrien finns mer än 1000 grottor. Bara några få av dom är öppna för allmänheten. Runt 12 km från Porec i staden Nova Vas, hittar du den mest kända Istriska grottan, Baredine grottan. Baredine grottan är täckt av stalagmiter och stalaktiter vilket faktiskt har format en undervärld av skulpturer. I grottan kan man också hitta endemiska djur och en mänsklig fisk (human fish) som endast lever i grottmiljön.

Grottan är öppen mellan 1:a april till den 30:e oktober, på högsäsongen (juli – augusti) är öppningstiderna från 9.30 – 18.30. Kom ihåg att ta med er varma kläder eftersom temperaturen endast är ca 14 grader i grottan.

Festinsko Kraljevstvo grottan: Nära Zminj hittar du en annan grotta som är öppen för allmänheten, en guidad tur i den 80 meter djupa grottan tar cirka 30 minuter. Grottorna är öppna mellan 10-18 under högsäsongen, inträdet kostar 40kn.

Hum: Medeltidsstaden Hum är en av dom minsta städerna i världen med bara 17 invånare, de lever enligt gamla traditioner så om du vill ta ett steg tillbaka i tiden borde du besöka denna stad.

Vin vägar: Runtom i Istrien kommer du ofta att se en brun skylt med vindruvor på, skylten markerar att du är på en vin väg. På dessa vägar kan du hitta vinkällare där du kan köpa färskt vin (i vissa fall även sånt som stått i flaska), så om du tycker om vin borde du besöka ett par, normalpris för färskt vin är runt 15-20 kuna per liter, det kommer alltså inte att förstöra din semesterbudget. De två mest populära sorterna vindruvor är Teran (röd) och Malvazija (Vit) men du kan också hitta vinkällare som gör Merlot, Chardonnay och andra viner.

Jurassic Park – Funtana (nära Porec): Världens andra jurassic park, med metall dinosaurier upp till 24 meter långa, är den nyaste attraktionen i Porec, parken, som dessutom erbjuder ett lekrum för barn är öppet året runt.

National Park Brijuni: Mittemot Fazana ligger ö gruppen Brijuni, som idag är en nationalpark. I början av 1900-talet var öarna väldigt populära bland Europas elit. Senare blev det Titos sommarställe och många presidenter, kungar och drottningar och likaså kända skådespelare hälsa på honom på Brijuni öarna. Många av dom tog med sig exotiska djur till hans zoo och safari park vilken byggdes i början av 1900-talet.

Forum i Pula

Evenemang i Istrien:

Histria festivalen: Varje år i juli och augusti erbjuder Histria festivalen musik och andra kulturupplevelser i Arena Pula. Histria festivalen brukar vanligtvis ha med några ganska intressanta artister i programmet, t.ex. inkluderade detta årets program Sir Elton John, Michael Bolton och ryska baletten. Histria festivalens program är vanligtvis publicerat i maj, det är också då biljetterna börjar säljas.

Giostra Porec: I september är Porec värdar för en historisk festival där både människor i Porec och besökare från andra länder runt Kroatien deltar i ett stort historisk evenemang. Du kommer att kunna uppleva saker som en nattlig turnering, barock dans, traditionell mat och utomhuspjäser, allt baserat på historiska dokument från 1700-talet då Istrien tillhörde republiken Venedig.

Tennis i Umag: Varje år i juli är Umag värdar för en internationell ATP turnering, där de flesta toppspelar i världen deltar.

Sommar evenemang: Alla turiststäder utmed kusten brukar ha ganska omfattande sommar program vilka vanligtvis håller på mellan 1:a juli till slutet av augusti. Programmen innehåller teman som fiskarnas kväll, musik och dans evenemang, sport events som till exempel Picigin turneringen o.s.v.

Mitt tips är att kolla upp kommande program på våran hemsida eller på den lokala turistsidan strax innan ni åker på semestern.

Andra användbara tips om Istrien:

Priser: Priserna i Istrien är bland de högsta i hela Kroatien, men de flesta grejer är ändå avsevärt billigare än i de flesta EU länder. Ta en titt på vår kroatiska prisguide för att få ett hum om priser på olika saker.

Roads: Ännu finns ingen motorväg i Istrien. Huvudvägen är det Istrianska Y:et som är, precis som namnet avslöjar, byggt som ett Y. Vägen går från den Slovenska gränsen i norr till lite utanför Rovinj, där den delar sig och där en väg leder till Pula och den andra en annan väg till Rijeka. Vägen håller på att expanderas till en fyrafilig motorväg. När detta är klart kommer man att behöva betala en vägavgift, men nu betalar man bara när man ska igenom Ucka tunneln och över Mirna bron.

Äventyrs semester: I Istrien kan du göra många olika äventyrs/sport aktiviteter: Gratis klättring, mountain bike turer, åka havskajak, gå i grottor o.s.v. Om du planerar på att krydda din semester med lite träning, kan jag personligen rekommendera agenturen www.sol-skin.com (solstråle) Agenturen erbjuder kurser i olika typer av äventyrs sporter och de använder sig endast av högst kunniga instruktörer som har säkerhet som sin högsta prioritering. Du kan kontakta företaget på mejl adressen info@sol-skin.com eller skicka ett mejl till oss på info@solitum.hr så skickar vi vidare erat meddelande.

Som vanligt, lämna gärna en kommentar och har ni några frågor om Istrien eller några andra ställen i Kroatien, kommer vi göra vårt bästa för att besvara dom!

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text