img

Grotta Vranjaca

/
1399 Views

DSC02800 (Medium) Idag gick vi för att besöka grottan Vranjaca, vi var så imponerade. Grottan ligger ca 24 km från Split, eftersom vi bott här i 4 år och hade aldrig hört om den skämdes vi för detta för det var en speciell natur upplevelse.

Vi kom runt tolv, och togs emot av Herr Punda, han är barnbarn av Stipe Punda, som upptäckte grottan 1903. Eftersom vi var de ända gästerna, fich vi en guidad tur i grottan. DSC02805 (Medium)

Grottan är 65 m djup, och uppdelad I flera rum/avdelningar, I översta delen, de bevis som har hittats här tyder på att människor levt här några tusen år tillbaka. Grottan är 65-70 millioner år gammal, och är formad av under jordisk flod. Idag flyter delar av floden Jadro ca 10 meter under nedre delarna av grottan.


Om du har lite fantasi, kommer du speciellt i de nedre delarna av grottan ha möjlighet att se stalaktiter och stalagmit formationer, som liknar människor, djur och byggnader. Droppstenar innehåller mineraler som aluminium, koppar och kristaller.

Grottan är öppen för besökare året runt från 9.00 till 20.00. Sommar tid har man möjlighet att varje onsdag och torsdag under nattens mystiska ljus sken uppleva autentisk folk dans och ljud av traditionella folk sånger i grottan. Efter show kan du njuta i hemmagjord traditionell mat från detta vackra område, som ost och rökt skinka (prsut).

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text