img

Fiskmarknaden i Split

/
2537 Views

Fiskmarknaden i Split (3)Det är en speciell känsla att besöka fiskmarknaden, eller Peskarija, som det heter här. För mig, precis som för de flesta invånare i Split, är det en ritual.

Det första jag gör när jag kommer till marknaden är att ta en kort promenad runt alla borden som är fyllda med färsk fisk. Samtidigt pratar jag med och frågar fisksäljarna om fisken, som till exempel var den är fångad och hur färsk den är.

Efter en stund när mina ögon blir trötta av att gå runt och titta på alla olika sorters fiskar och fråga efter priser slutar det med att jag som de flesta andra invånare här hamnar vid bordet med de små fisksorterna, som ansjovis och sardiner.

När jag är klar och har köpt fisk brukar jag normalt göra en vän sällskap på ett café i närheten av fiskmarknaden.

Fiskmarknaden i Split (6) Fiskmarknaden i Split (5) Fiskmarknaden i Split (4)

Här är lite fakta om fiskmarknaden i Split:

Fiskmarknaden ligger på ett litet torg bredvid Marmontova gatan och den är öppen varje dag mellan halv 7 till 14.

Från ungefär klockan 12 sänker de priset till nästan hälften, så om det är någon fisk kvar kan du göra ett fynd vid den tiden på dagen.

De mest populära fiskarna är pikarell, sill, makrill, sardiner och ansjovis.

På fiskmarknaden (inne i byggnaden på marknaden) hittar du en man med en vass kniv som för ca 10 kuna rensar din fisk och skär den i filébitar om du inte vill krångla med det själv.

Traditionellt recept ”sardiner i marinad”

I Dalmatien har vi ett traditionellt recept som heter ”sardiner i marinad”. Så om du planerar att laga lite mat under semestern vill du nog prova den här goda rätten.

Ingredienser:

 • 1 kg färska sardiner
 • 1 mellanstor vitlök
 • 1,5 dl olivolja
 • 4 skedar vinäger
 • 1 kvist rosmarin
 • 3 skedar hackad persilja
 • salt och peppar

Att förbereda rätten tar bara 5-10 min, så här gör du:

Först sköljer du av sardinerna och plockar ur inälvorna men inte huvudet. Badda fiskarna med en duk och strö över salt och peppar och några droppar olja.


Lägg sardinerna över grillen eller i en ugn i 250 grader utan olja, i några minuter. När dom är klara lägger jag dom vanligtvis på en metallbricka där jag lägger dom med huvudet in mot brickans mitt.

Nästa steg är att värma upp en stekpanna med olivolja i och steka vitlöken på låg värme, sen lägger jag i persilja och runt 20 små blad av rosmarin och lite vinäger. När allt har kokat i en minut eller så häller jag allt över sardinerna, täcker över dom och lägger in dom i kylskåpet.

Dom kan stå i den här marinaden i flera dagar utan problem, personligen tycker jag de smakar bäst efter några dagar.

Istället för sardiner kan du också använda tonfisk till den här rätten.

Lite om sardiner:

Sardiner är rika på mättade fettsyror så som Omega-3 och Omega-6 så det är jättebra för det mänskliga blodsystemet.

Bästa perioden att fiska efter sardiner är maj när den stora fiskesäsongen börjar, fiskarna använder ett speciellt nät som kallas ”plivarica” när de ska fiska efter sardiner.

 • Facebook
 • Twitter
 • Google+
 • Linkedin
 • Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text