img

Den 7.maj firade vi St. Duje, försvararen av Split

/
1041 Views

Sant-Duje St. Duje är försvararen av staden Split och varje år firar man hans dag på ett väldigt speciellt sätt. Alla invånare av denna stad är inkluderade i firandet i själva centrum av staden och på Rivan, huvudpromenads gata.

De flesta lokal har också ledigt från arbetet och är med i Processionen runt hela stads kärna då man bär St.Duje staty, tillsammans med prästerna och andra kyrk medlemmar.

Efter processionen i själva St Duje Katedral har kardinal Angelo Scola, patriark från Venedig hällt den heliga mässan. Dagen innan alltså den 6.maj på kvällen har de på börjat ”Devetnica” en bön som man ber i 9 dagar fram.

Så här såg själva programmet och händelserna istaden Split ut:

Foto utställning av Marco Chagalla började den 5.maj i gammal stads hus. Gratis konsert Stereo MC-s och laser show var på Rivan den 7.maj på kvällen.

panorama split split stränder marmont-gata

Från den 4.maj har man öppnat karitativ ”affär” som kallas Betlehem i Lovret gatan där man delade ut gratis barn saker som sängar, barnvagnar, kläder, mat mm till familjer med flera barn och de som behöver hjälp.

blick-över-full-riva alla-i-procession sångarna

Mat fest(utdelning av gratis mat portioner) den 7.maj, var 12.30 på fiskmarknaden där de delade ut förberett mat och dricka till människor som var där. Ca 500 porioner delades ut under bara 25 minuter.

traditionell-procession president Mesić-är-också-med international-ro-tävling

Bland alla andra händelser urskiljer vi, bok presentation ”Splitski laureati” där nämns alla som fått stads pris, 23.akappela sjungare möte som var i stads centrum, Blomster utställning i källarna av Dioklecianus palats, presentation av Ivo Pervans monografi ”Split veci od Splita” (Split större en Split), Word press Photo utställning, öppning av den nya konst Galleria, öppning av den nya Skyddarnas Park och till slut den 10.maj (sista fest dagen) är det Marjans dag och i sammanband med detta kommer internationell ro regatta Sv.Duje vara och tävla kommer också de legendera Oxford-Cambridge ro team.

  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text