img

Den orörda delen av ön Brac

/
20012 Views

Semester paa BracFör ett tag sedan hade vi möjligheten att besöka Brac. Eftersom ön ligger mittemot Split har vi så klart varit där tidigare många gånger men denna gång skiljde sig åt eftersom de på turistbyrån var så snälla och hjälpte oss att hitta de mest intressanta platser att se och besöka i Selca området.

Om Brac:

Här kommer lite allmän information om ön innan jag berättar om utflykten till Selca. Brac är den tredje största ön av Kroatiens öar. Toppen av ön, Vidova Gora, är 778 meter hög och är den högsta punkten av alla öar i Adriatiska havet. Ön ligger ca 8 sjö mile från Split och härifrån går flera båt- färjor. På sydöst kusten på ön har Sumartin en färjerutt till Makarsa, staden Bol, på södra sidan av ön kan nås med katamaran från Split.

Brac har ca 12 000 invånare och den största staden heter Supetar – det är där färjan från Split stannar. Det mest kända stället på ön är stranden Zlatni Rat (gyllene hornet) i Bol som är en av top 10 stränder i Kroatien. Zlatni Rat är också känt som ett paradis för surfare och kite – surfing.

Städer på ön Brac:

På den norra sidan av ön som ligger mot fastlandet kan man hitta följande städer – Sutivan, Supetar, Splitska, Postira Pucisca, Povlja. På västra änden av ön kan man hitta fiskestaden Milna och på den södra sidan Bol. På sydöstra änden ligger kommunen Selca med byarna Sumartin, Novo Selo och Povlja.

Kommunen Selca

Den största staden i kommunen är Selca som ligger på en berg terrass och är riktad ut mot havet. Under Selca kan man hitta kuststaden Sumartin och den nord östra delen av Selca fullgörs av den lilla staden liggandes i en vik – Povlja. Huvudsysselsättningen i Selca är stenhuggeri.

Vår resa till kommunen Selca – Dag 1:

Vi började från Split en fredag eftermiddag där vi tillsammans med våra vänner Heiko och Ivana (ett tyskt / kroatiskt par) tog färjan över till Supetar. Turen med färjan tar ca 50 min och kostar lite mer än 4 euro för vuxna, 2 euro för barn och 22 euro för bilen.

Väl framme i Supetar fortsatte vi vår resa över ön till Selca, detta tog oss ca 40 min. I Selca mötte vi Irena från den lokala turistbyrån som gav oss en liten guidad tur i Selca där vi bland annat fick se några av de 13 statyerna i staden. Vi fick också se den fina kyrkan i centrum och inne i den finns en staty gjord av Ivan Mestrovic föreställande Kristus, som gjordes strax efter andra världskriget av nersmälta patroner (på grund av brist på metaller och pengar var detta den enda lösningen).


Efter sightseeingen fortsatte vi till Puntinak ( kustdelen av Selca) där vi hade hyrt boende för helgen. Efter en kort paus promenerade vi bort till restaurangen Bilin där middag väntade på oss. På menyn stod svart risotto, Zagrebsk schnitzel och husets specialitet – spaghetti med räkor i prosecco sås. Till dessert åt vi pannkakor med choklad och glass, något som definitivt uppskattades av barnen.

Maten var utsökt, speciellt prosecco såsen var en höjdpunkt och ett måste prova på. Det mest intressanta dock (eller det jag kommer att minnas allra längst) från restaurangen var deras hemmagjorda rakija som vi fick efter maten. Låt mig säga så här – under dessa år i Kroatien har jag provat på nästan 100 olika sorters hemmagjord rakija, den här rakija, som hade gjorts med ca 15 olika örter, är den mest unika jag någonsin smakat på. Smaken är väldigt konstig, inte det att den smakar illa, nej, utan smaken var bara odefinierbar.

Vår resa till kommunen Selca – dag 2:

Nästa dag började vi med att träna lite. Irena hade anordnat en frukost åt oss på ett litet ställe som erbjuder agroturism. Stället skulle ligga 1 – 1,5 km gångavstånd från vår lägenhet, men fallet är så att i Kroatien är 1 km inte lika med 1000 meter, utan ofta 2000-3000 meter, så klättringen uppför backen i den gassande solen var mycket tuffare än vad vi hade väntat oss. Lyckligtvis träffade vi på en man i en minibuss som var snäll nog att skjutsa oss halva vägen och han kom till och med tillbaka och plockade upp oss igen när vi skulle gå tillbaka.

Framme på agroplatsen blev vi belönade med en häpnadsväckande utsikt över inlandet och Adriatiska havet, vår värd serverade en typisk Dalmatinsk frukost med husets specialitet – Carpaccio fisk – som är råa sardiner marinerade i olivolja, citron och vitlök, som ni ser på bilden tyckte Ida det var jättegott.

Agroplatsen har sovplatser för 6-8 personer, badrum och kök. Två av sängarna låg i ett litet stenhus där ägaren brukade sova med sina föräldrar när han var liten. Så om ni vill åt en speciell upplevelse kanske ni ska överväga att stanna en eller två dagar – en lugnare plats får man leta efter. Du kan kontakta turistbyrån i Selca för mer information om agroplatsen ovanför Sumartin.

Efter vi avslutat vår frukost tog föraren oss till ett renoverat stenhus i området och wow det var verkligen fint. Ägaren hade ägnat 5 år åt att renovera det och detaljerna i trät och stenen var otrolig, man kunde verkligen se hur han njutit av att arbeta med huset. Ägaren berättade också att det troligtvis skulle ta ytterligare 5 år tills det andra huset och utsidan är helt klara!

Efter vi sett huset tog föraren oss tillbaka till bilarna så vi kunde fortsätta till nästa punkt på planeringen som var lunch i restaurangen ”Stara Uljara” (gammal oliv press) i Povlja, här serverade värden oss en utmärkt mix av grillad mat. Servitören berättade historien om oliv pressen, pressen var en av dom första i Dalmatien och brukade användas flitigt då Brac i tidigare år hade närmare 10 miljoner oliv träd.

Staden Povlja ligger i en pittoresk vik och med tanke på hur fint här var blev jag förvånad när jag fick höra att turismen hit tyvärr hade minskat, huvudorsaken är att det enda hotellet här lades ner för ca 7 år sedan.

Efter att ha avnjutit en fin lunch tog vi en svalkande simtur i viken innan vi gick för att se Basilika från 1500 – talet.

En av höjdpunkterna på eftermiddagen var besöket hos ”Teta Fany” en äldre dam som tillverkar teer och krämer baserade på 24 örter hon hittar ute i naturen. Fany började experimentera med örterna när hennes man blev väldigt sjuk, enligt läkaren hade han bara några månader kvar, så Fany började ge honom örtteet vilket antagligen hade bra effekt då hennes man levde i ytterligare 3,5 år. Genom att det ryktats om detta började folk komma till Fany för att köpa teer och krämer och under åren har fler och fler folk från olika länder börjat använda sig av hennes ört produkter för att bota alla sorts sjukdomar.

I Fanys trädgård har hon mer eller mindre alla örter hon använder i produkterna, detta är främst för att visa människorna de olika örterna, i hennes produkter använder hon endast vilda örter.

Efter besöket hos Fany gick vi till ett stenhuggeri för att se hur de vita och kända Brac stenarna huggs ut. Jag måste erkänna att jag aldrig ens tänkt på hur något sånt här gick till så jag var helt fascinerad när jag lyssnade på arbetaren som berättade hur de skär i stenen med en ändlös metall klinga med diamanter. Först skär de in i sidorna och bakre delen i 3 * 1.5 m block och sen trycker de in kilar under blocken tills de till slut ger vika. Blocken transporteras sen av en gigantisk caterpillar truck till fabriken som skär ut de i mindre bitar.

Som du kan se på bilderna här besökte vi även fabriken och den massiva sågen på den första bilden skär igenom stenarna som bröd. Skivorna matas sedan in produktionslinjen som steg för steg skär till mindre bitar och i slutet av produktionen är de 30*30 cm stora kakelplattor.

Plattorna är riktigt vackra och med en kostnad på 30 euro per m2 även prismässigt överkomliga.

Sista punkten på vår planering för dagen var ett besök på en liten farm utanför Selca. När vi kom fram möttes vi av ett bord fullt med hemmagjorda produkter som inkluderade prsut, ost, bröd, fikon, nötter, rött vin, körsbärs juice, Rakija och prosecco och vi var såklart välkomna att äta och dricka så mycket vi ville. Höjdpunkten var när bonden och barnen tog med sig några av getterna så vi kunde smaka på färsk getmjölk!

Eftersom jag inte gillar några produkter som kommer från getter smakade jag aldrig på mjölken men dom andra som gjorde det tyckte det var ganska gott. Ägaren föreslog också att vi skulle komma tillbaka en annan gång för att prova på Red bull från Selca? Red bull från Selca är kall getmjölk mixat med rött vin och enligt honom ska detta utgöra en väldigt kraftfull drink?

Vi avslutade våran dag med några öl och pizza på huvudtorget i Selca där lokalfolket hade samlats för att se på world cup på storbildsskärmar.

Vår resa till kommunen Selca – Dag 3:

Dagen började med en utsökt frukost på restaurangen TOP i Sumartin, på menyn stod omelett, gurka och tomat sallad samt bröd och olika såser. Barnen utforskade som vanligt området och plötsligt ropade Ida på oss och sa att hon hade hittat något intressant, titta på bilden nedanför och se om du kan lista ut vad för intressant Ida hade upptäckt?

Efter frukosten hämtades vi upp av den lokala vattentaxin som tog oss på en 40 minuter lång segeltur till en avlägsen strand där vi fick några timmar av bad och avslappning, och som ni kan se på bilden nedanför var stället verkligen fantastiskt. På den avlägsna stranden besökte vi också en lokal familj som har ett litet hus vid stranden och under sommarmånaderna erbjuder dom segelturer från Sumartin till den avlägsna stranden. Resan inkluderar seglingen och grillning på deras terrass.

Efter den avsvalkande simturen fortsatte vi tillbaka till Sumartin, på vägen tog ”taxi chauffören” oss till några andra vikar där vi bland annat såg en utmärkt plats för bergsklättring.

När vi kommit fram till Sumartin åt vi en sen lunch på restaurangen Dalmatino, restaurangen har borden på en liten pir och med tanke på utsikten därifrån är det inte konstigt att man njuter så mycket av maten.

Runt klockan 4 var vi redo att åka tillbaka till Supetar efter en väldigt spännande weekend på ön Brac, det var verkligen häftiga upplevelser turistbyrån hade förberett för oss. Om vår lilla reseberättelse om kommunen Selca har fått dig att vilja besöka området själv kan du kontakta den lokala turistbyrån för mer information om platserna vi besökte. Nedanför ger vi lite allmän information och rekommendation som vi tycker är bra att veta innan besöket.

Turistička zajednica općine Selca

Turistbyrån kommunen Selca
Tel/Fax: 00385 21 648 209
www.tzoselca.hr (Hemsidan håller just nu på att rekonstrueras så använd e-mail adressen om du vill kontakta turistbyrån)
tzoselca@st.t-com.hr

Att ta sig till ön

  • Som vi nämnt finns det två sätt med färja att ta sig till ön Brac
  • Split – Supertar
  • Makarska – Sumartin

Det kostar lika mycket för båda färjorna men om du ska till Selca är det enklast att ta färjan från Makarska, speciellt under sommarmånaderna när det kan bli trångt på ön.

Vem bör besöka kommunen Selca:

  • Folk som vill tillbringa semestern i ett fridfullt område
  • Folk som gillar naturen, att vandra och cykla
  • Familjer med yngre barn

Användbar Brac/Selca information och tips:

  • Priset för dagligvaror är ca 30 % dyrare än på fastlandet så det kan vara värt att köpa med sig det vanligaste.
  • Man bor billigare i kommunen Selca är till exempel i Bol (som ligger ca 25 körtid från Selca)
  • Det är högst rekommenderat att ta med sig bil, speciellt om man vill utforska ön.
  • Nattlivet är begränsat så om partysugna tonåringar är med bör man tänka om sin destination.
  • Prova lite lokal producerade produkter, som olivoljan, kvalitén är gudomlig.
  • Facebook
  • Twitter
  • Google+
  • Linkedin
  • Pinterest

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text