Att bo i Kroatien

Vi är en dansk ”utvandrarfamilj” som har bott i Split, Kroatien, sedan början av 2004 där vi bestämde oss för att starta ett företag här nere. Innan vi åkte till Kroatien hade vi bott i Tyskland i 9 ½ år, så vi var redan vana vid att vara ”främlingarna”, vilket så klart gjorde det hela lite enklare.

I början av vårat Kroatien äventyr bestämde vi oss för att mina barn och min fru skulle flytta till Danmark, där familjen bor, och jag skulle då starta upp företaget och försöka få igång det. Så i 18 månader bodde jag 14 dagar här och 14 dagar i Danmark, det här var så klart en tuff tid, så i oktober 2005 bestämde vi för att flytta vår familj hit.

En vecka efter att vi hade kommit hit började Caroline och Ida, som då var 5 och 2 på det lokala dagiset. Första månaden var fruktansvärd, barnen grät varje dag när vi tog dom till dagiset, så vi hade verkligen våra funderingar på om vi skulle stanna här. Lyckligtvis var det inte nödvändigt att flytta, nästan omedelbart efter vår julsemester till Danmark började barnen prata kroatiska, så tårarna på mornarna blev ersatta av stora leenden från två barn som såg fram emot att träffa sina vänner på dagis.

Bisevo fam smalby

År 2007 nådde vi ytterligare en milstolpe vilket krävde en utredning av vår situation; Caroline hade nått den ålder då hon behövde börja i skolan så vi övervägde såklart att flytta tillbaka till Danmark och låta henne gå i skolan där, men efter att ha frågat runt om skolsystemet i Kroatien och efter att ha pratat med hennes lärare på dagis, som tyckte Caroline var tillräckligt bra på kroatiska för att klara av en lokal grundskola, bestämde vi oss för att testa. Idag går Caroline i trean i en lokal skola, hon älskar absolut sin skola, hon har 2 bra lärare, 20 snälla klasskamrater och en duktig lärare som hjälper henne med läxorna.

Så även om det har varit utmanande att flytta hit, kan vi endast säga att allt har ordnat upp sig perfekt för oss, vi älskar verkligen livsstilen här, den långa sommaren, men mest av allt älskar vi att vi här har möjligheten att spendera mycket tid på att resa och utforska, om du bläddrar runt lite på vår blogg förstår du vad jag menar.

Om du har några frågor om Kroatien eller att bo i Kroatien kan du kontakta oss på: info(at)solitum.hr

6 Comments

 1. Tänkte flytta själv till kroatien men. J
  ag tänkte flytta dit själv.Jag åker nog direkt in och littar på turen.

  Om ni har några tips.
  invandrarkontoret
  skola
  raditi

  produkt uno.

  åker nog bara ner o litar på turen.

 2. Hej, ni ser verkligen ut att ha lyckats i kroatien! Det är jag glad för. Jag själv har helt fallit för Split och var där sommaren 2009,hösten 2009 och två månader i sommar. Då gick jag även på universitet och läste lite kroatiska. Jag är bara 19 år. Jag känner att jag verkligen vill bo där, jag älskar folket & miljön. Jag kommer nog att fortsätta läsa språket där. Men min fråga är , hur svårt är det att skaffa ett helt okej jobb?

 3. Hejsan,

  Jag gör ett arbete om koratien, hade varit jätte tacksam om ni velat hjälpa oss. De finns inte så mycket info om hur man lever i koratien på nätet (vad jag kan hitta).

  Vilken människosyn är de i koratien?
  Hur lever man? Hur ser den typiska familjen ut? hur många bar har man ? etc.

  Tack så hemskt mycket på förhand!!

  Mvh

  sandra olofsson

 4. Hej,

  vilken fantastisk historia.

  Jag är en kille från Split (Mertojak) som flyttade till Umeå i Norra Sverige för 2 och halv år sen med min familj (svensk sambo och 4 åring son). Tänk, vilken schock för mig (från Dalmatien till Norrland)…

  Jag (vi) saknar Split jätte mycket och hoppas att vi flyttar tillbaka till Split snart.

  Men, jag har kommit ihåg en annan historia…
  Några år sen väntade jag på en kompis nära lilla dagiset på Mertojak (Split – Doverska vägen) och samtidigt stod 2 små tjejer på dagisstaketet. Dem pratade intensivt.
  Jag kände någonting ovanligt.
  En av dem pratade kroatiska och annan danska (: (: och dem var helt överens… (: vad roligt… jag skrattade mycket och tänkte att det var fantastisk…

  Önskar er lycka i ert liv i min stad…
  (hälsa riva från mig…)

  Luka Anic med familj…

 5. Hi Luka,

  Ja vad en fantastisk berättelse, jag undrar om de två flickorna från dagis i Mertojak (Vertuljak) som heter Caroline och Ida 🙂

  Om ja, jag vet dem väl, så i min lägenhet i Trstenik 🙂

  Lycka till i norra Sverige och jag hälsar ”Riva” från dig

  Hälsningar från Trstenik Split

  Lene, Morten, Caroline och Ida

  PS: Jag använde Google Translate hoppas att min svenska är förståeligt 🙂

 6. I understood Your swedish 🙂 and i am very glad for You and Your family.

  Best greetings from Marin, Josefin and Luka…

Leave a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

It is main inner container footer text